Ako se epidemiološka situacija nastavi razvijati u dobrom smjeru, moguće dodatno popuštanje mjera od 1. ožujka

Slika /Vijesti/2021/veljača/18 veljače/Sjednica A.jpg

Premijer Plenković istaknuo je danas da se trend pada brojeva novozaraženih koronavirusom nastavlja deseti tjedan zaredom te da je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika. Dodao je i da se dinamika cijepljenja intenzivira te da će, s novim pošiljkama, do kraja ožujka u Hrvatskoj biti ukupno preko 700 tisuća doza čime će se značajno povećati broj procijepljenih građana.

Otvarajući današnju, 44. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na najvažnije teme u proteklome tjednu.
 
Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kazao je da broj novozaraženih koronavirusom i dalje pada, kao i broj hospitaliziranih i preminulih, te se trend pada nastavlja deseti tjedan zaredom.
 
Danas je, dodao je, taj broj na razini 10 posto od onoga broja koji je zabilježen 10. prosinca.
 
Trenutno je tjedni prosjek 75 potvrđenih slučajeva zaraze na milijun stanovnika, što Hrvatsku stavlja na treće mjesto u Europskoj uniji, iza Finske i Danske.
 
Najavio je da će Vlada nastaviti razmatrati situaciju i ako se ona nastavi razvijati u dobrom smjeru moguće je dodatno popuštanje određenih protuepidemijskih mjera već od 1. ožujka.
 
"Učinit ćemo to rado, sa ili bez poticaja s razine županijskih stožera", dodao je premijer Plenković.
 
Istaknuo je da se dinamika cijepljenja intenzivira te da će, s novim pošiljkama, do kraja ožujka u Hrvatskoj biti ukupno preko 700 tisuća doza čime će se značajno povećati broj procijepljenih građana.
 
Sva tri dosad odobrena cjepiva su učinkovita, razmatraju se mogućnosti nabave ruskog cjepiva Sputnik
 
Podsjetio je da je Hrvatska naručila 1,9 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, milijun doza Moderninog, 2,7 AstraZenecinog i 900 tisuća Johnson&Johnsona.
 
Također, dodao je, poslani su upiti ruskoj strani u vezi cjepiva Sputnik.
 
"Želimo zbog sigurnosti naših građana i svih uobičajenih kriterija koji se inače primjenjuju u domeni javnoga zdravstva biti sasvim sigurni da sve ono što se administrira bude verificirano, pouzdano, sigurno i učinkovito, kao što su učinkovita ova tri cjepiva koja su danas u uporabi", poručio je. 
 
Ponovio je da, kada je riječ o učinkovitosti cjepiva, nije dobro kada se s razine nekih županijskih zavoda za javno zdravstvo iznose informacije koje zbunjuju građane starije od 65 godina.
 
"Sva tri cjepiva su učinkovita na način da nema smrtnih posljedica, nema težih simptoma, nema respiratora i nema hospitalizacije", naglasio je predsjednik Vlade i dodao da je takav stav i Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Vlade.
 
"Važno je da poruke budu konzistentne prema javnosti kako ne bismo dovodili naše sugrađane u situaciju da sumnjaju u pojedina cjepiva", dodao je premijer Plenković.
 
Pelješki most u cijelosti gotov do sezone 2022.
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je kvalitetne i sadržajne posjete Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.
 
Izrazio je zadovoljstvo napretkom na gradilištu Pelješkoga mosta gdje su spojeni prvi stupovi s kopnom sa strane Komarne.
 
Do kraja godine, najavio je, most bi fizički trebao biti spojen, a onda kreću finalni radovi na samom mostu, pregledi, dozvole i pristupne ceste.
 
"Sve skupa trebalo bi biti gotovo do sezone 2022. što je veliki iskorak i strateško fizičko povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje", poručio je i dodao da će Pelješki most biti projekt koji će dominirati u smislu koristi članstva Hrvatske u Europskoj uniji u prvih nekoliko godina s obzirom na sufinanciranje od 357 milijuna eura.
 
U Dubrovniku je otvoren i studentski dom za preko 500 studenata, građen po najsuvremenijim i najvišim standardima, a potpisan je ugovor i za izgradnju sigurne kuće, kao dio Vladine politike borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
U Splitu su je obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji istočne obale, a premijer je taj projekt ocijenio vrlo kvalitetnim jer će do kraja godine taj dio obale dobiti sasvim novu dimenziju.
 
Ispunjen ključni uvjet za ukidanje viza za SAD
 
Što se tiče vanjskopolitičkih tema, premijer Plenković izdvojio je potvrdu Sjedinjenih Američkih Država da je Hrvatska nakon niza godina ispunila jedan od ključnih uvjeta za priključivanje programu izuzeća od viza.
 
Naime, broj odbijenih zahtjeva za turističke i poslovne vize bio je samo 2,68%, a prag je 3%.
 
Nakon toga, slijedi rješavanje još nekoliko pitanja u domeni Ministarstva unutarnjih poslova, a premijer Plenković izrazio je uvjerenje da bi se do ljeta trebale završiti procedure na američkoj strani kako bi se ukinule vize za hrvatske građane.



Pisane vijesti | Andrej Plenković