Akrobatskim letovima iznada Jaruna proslavnljen rođendan Oružanih snaga RH

Akrobatskim letovima vojnih zrakoplova, vježbama spašavanja i pokaznim vježbama na zagrebačkom jezeru Jarun poslijepodne je u nazočnosti brojnih građana te državnih i vojnih dužnosnika obilježena petnaesta obljetnica Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH).

ZAGREB, 28. svibnja 2006. (Hina) - Akrobatskim letovima vojnih zrakoplova, vježbama spašavanja i pokaznim vježbama na zagrebačkom jezeru Jarun poslijepodne je u nazočnosti brojnih građana te državnih i vojnih dužnosnika obilježena petnaesta obljetnica Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH).

Preletima MIG-ova i helikoptera (BELL-206B, MI8 MTV) te letačkim programom akrobatske skupine Krila Oluje iznad jarunskog jezera obilježen je dan kad je točno prije 15 godina na stadionu NK Zagreb prvi put postrojen tadašnji Zbor narodne garde (ZNG).

Osim skupnih i pojedinačnih preleta preko jezera, ponekad i na visini od tek 20 metara, građani su mogli vidjeti i vježbu spašavanja ronioca helikopterom i borbeno spašavanje pilota.

Oružane snage predstavile su i opremu, vozila i naoružanje postrojbi, među njima Hrvatske kopnene vojske, protuzračne obrane Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske ratne mornarice. Zanimanje građana privukla su i transportna vozila izrađena u hrvatskim tvornicama početkom Domovinskog rata.

"Imamo obljetnicu na koju možemo biti ponosni", rekao je hrvatski predsjednik i zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, dodavši da to znači da smo od ničega stvorili vojsku koja je obranila Hrvatsku, uz velike žrtve i odricanja.

"Najzaslužniji za to su oni koji su položili svoje živote, njih se uvijek sa zahvalnošću sjećam", kazao je Mesić novinarima poslije letačkog programa. Zahvalio je i onima koji su u preustroju vojske doprinjeli da današnji HV bude kompatibilan zemljama EU-a i NATO Saveza.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je da sve velike političke odluke koje su pratile hrvatsku samostalnost, od donošenja Ustava 1990. i odluke za samostalnu Hrvatsku na referendumu 19. svibnja 1991. do ustavnih odluka o samostalnosti, ne bi mogle biti provedene da nije bilo pobjedničke Hrvatske vojske.

"Bez Hrvatske vojske, bez Oružanih snaga ne bi bilo hrvatske slobode i hrvatske državnosti", rekao je Šeks.

Premijer Ivo Sanader ustvrdio je da je međunarodna zajednica priznala Hrvatsku tek kad je vidjela da je sposobna i spremna obraniti se, da zna sama riješavati svoje probleme i kad je zaustavila agresora.

"Da nije bilo oružanih snaga, da nije bilo naših branitelja, hrabrih sinova i muževa, ne bi Hrvatska bila priznata. Zato u našoj međunarodnoj afirmaciji jesu i Oružane snage", kazao je Sanader.

Manifestaciji su prisustvovali i brojni predstavnici vlasti, Oružanih snaga, veleposlanstava, braniteljskih udruga, veleposlanstava u Hrvatskoj i vjerskih zajednica.

Na kraju programa na Jarunu, ministar obrane Berislav Rončević poklonio je Mesiću, Sanaderu i Šeksu pištolje domaće proizvodnje za njihov doprinos Hrvatskoj vojsci, a građani su počašćeni vojničkim grahom u kojem su mogli uživati tijekom dana.

Središnja svečanost održana je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, a prije toga državni vrh položio je vijence ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana.



Pisane vijesti