Aktualno prijepodne: Zahtjev za pomilovanjem Perkovića i Mustača orkestrirana akcija

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/20 travnja/7.jpg

Premijer Andrej Plenković je na aktualnom prijepodnevu kazao da je zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača "orkestrirana akcija" koja je izazvala podjele među generalima, braniteljima i "uopće u hrvatskom biću". Rekao je i da je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina doveden u Vladu da dinamizira proces obnove. Istaknuo je da Paladina ima iskustva u domeni graditeljstva te vođenju i realizaciji projekata u privatnom sektoru, dodavši da je na njemu da sam tumači sve što se tiče njegove imovine.

Hrvatski sabor započeo je novu sjednicu aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovorili na 40 pitanja zastupnika.

Zastupnik Predrag Štomar pitao je ministra obrazovanja  i znanosti Radovana Fuchsa što je s projektom vrtića koji bi bio besplatan za one s manjim primanjima.

"Naš cilj je da 96 posto djece u dobi od tri godine bude u vrtićima. Svjesni smo da neke općine to ne mogu financijski podnijeti pa smo osmislili varijantu fiskalnog održavanja općina i pomoći općinama, a o kriterijima će Vlada donijeti odluku", odgovorio je ministar.

Zahtjevi za pomilovanjem orkestrirana akcija

Odgovarajući na upit zastupnika Hrvoja Zekanovića, premijer Plenković je kazao da je zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača "orkestrirana akcija" koja je izazvala podjele među generalima, braniteljima i "uopće u hrvatskom biću".  

"Očito je to orkestar gdje se prave nevješti, iznenađeni, čude se, razgovarat će, a sami govore o tome kako su dogovarali cijelu ovu akciju. Hrvatska je vidjela puno orkestriranih akcija, ovo je jedna od tih", rekao je.

Podsjetio je kako je predsjednik Republike Zoran Milanović u predsjedničkoj kampanji govorio da neće koristiti institut pomilovanja, navevši kako na 275 zahtjeva koje je Ministarstvo pravosuđa proslijedilo Milanoviću on nije odgovorio niti na jedan.

Premijer je ocijenio kako je ta tema izazvala "podjele među generalima, braniteljima i uopće u hrvatskom biću", a Vlada po tom pitanju nema nikakve ingerencije.

Napominjući kako je "propala ekipa koja je vodila Split godinu dana" i odvela Splićane u nove izbore govorila o "smokvinu listu", a ovdje je "krošnja listova, ničim izazvana, na štetu onih koji su potpisali taj apel".

Podsjetivši da je HDZ protiv tog pomilovanja, Plenković je rekao kako takva inicijativa treba ići od onih koji za to "imaju naslov".

Milanović nije odgovorio na pismo za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

"Mislim da je to velika slabost onoga tko je trebao podnositi zahtjev, to je pravni zastupnik ili obitelj, a ponajviše možda slabost onoga koji šuti svo vrijeme i čeka da vidi što ćemo mi svi o tome kazati, to je jedini koji, prema Ustavu, ima u svojoj nadležnosti davati pomilovanja", kazao je premijer.

Istaknuo je kako je prošlo 56 dana od Ruske agresije na Ukrajinu, a on je još 24. veljače Milanoviću poslao pismo za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost ali - odgovora nema.

"Da je suprotno, ja ne bih mogao hodnikom tu proći. Pitanje je i hoće li tog sastanka biti. Nama ne treba, Vlada je donijela svoje odluke. Drugi neka se zapitaju jesu li za to dobili mandat'', poručio je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska jedina članica EU-a s Vijećem za nacionalnu sigurnost koje se nije sastalo nakon agresije na Ukrajinu.

Pristupanje OECD-u jedan od strateških prioriteta

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je, na upit zastupnika Garija Cappellija o pristupanju Hrvatske OECD-u, kako je to jedan od strateških prioriteta uz ulazak u Schengen i uvođenje eura.

Poručio je da bi pristupanje OECD-u značilo puno za Hrvatsku, prije svega za nacionalnu reformu, poboljšanje investicijske klime, unapređenje korporativnog upravljanja tvrtki u državnom vlasništvu te borbu protiv korupcije u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Ministar Paladina u Vladi da dinamizira proces obnove

Odgovarajući zastupnici Ivani Posavec Krivec, predsjednik Vlade Plenković rekao je da je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina doveden u Vladu da dinamizira proces obnove, poručivši kako je na Paladini da tumači sve što se tiče njegove imovine.

"Doveden je da dinamizira proces obnove, bilo javne infrastrukture, bilo privatnih kuća ili zgrada u Zagrebu ili Banovini. To je njegova zadaća", kazao je Plenković.

Premijer je istaknuo da Paladina ima iskustva u domeni graditeljstva, vođenja projekata u privatnom sektoru i realizaciji projekata.

"I kada su njega imenovali sad opet nije dobro. Znači, ako stavite nekoga tko je političar i ima legitimitet, koji je dio parlamentarne većine - to ne valja. Ako stavite nekoga iz privatnog sektora koji ni jednu svoju kunu nije do sada zaradio u državnom sektoru i koji je u razgovoru sa mnom kazao da za sve što ima može to argumentirati i opravdat. I opet nije dobro", rekao je.

Navevši kako je Paladina došao iz privatnog sektora i izložio se, Plenković je podsjetio da je ministar izložio pet točaka za dinamiziranje procesa obnove, da su imali niz sastanaka cijele Vlade i svih uključenih resora, a on je osigurao da se sredstva Europskog fonda solidarnosti mogu trošiti duže od predviđenog roka.

"To nam je poticaj da uz te i druge izvore, riješimo pitanje koje nam se nažalost svima dogodila, a čija će sanacija trajati godinama. Od njega imam velika očekivanja, na njemu je da sam tumači sve što se tiče njegove imovine jer to nema veze ni s vama ni sa mnom. Ono što me briga je da rješava i ubrzava proces obnove ili druge teme - bilo da su graditeljstvo, prostorno uređenje ili državna imovina", naglasio je Plenković.

Izvanredne izbore nećete vidjeti

Izvanredne izbore nećete vidjeti, poručio je premijer zastupnici Sandri Benčić koja je u Saboru pozvala na izbore zbog afera koje se vežu uz ministre u Vladi.

"Možete pjevati još dvije godine, ali izvanrednih izbora nećete vidjeti", poručio je premijer na prozivke zastupnice Sandre Benčić.

Sve izazove smo riješili, a što ste vi napravili, što ste napravili za Zagreb u pogledu obnove za osiguravanje sredstava, upitao ju je Plenković.

Zastupnica Benčić čestitala je premijeru na još jednoj, kako je kazala, "antitemi", onoj vezanoj uz pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača kojom se, navela je, miče fokus s važnih tema i javnog interesa.

"Što mi imamo s Perkovićem i Mustačem, što gledate na nas? Gledajte na ove koji vas podržavaju, gledajte na Pantovčak, tamo je orkestar", odgovorio joj je premijer i prozvao ju da izvrće teze.

Naši građani ostvaruju pravo na obnovu u skladu s realnim i stvarnim oštećenjem na terenu

Mato Čičak upitao je ministra Paladinu što je s razlikom koja se pojavila između brzih preliminarnih pregleda te kasnijih detaljnih pregleda građevina stradalih u potresu pri čemu je došlo do promjena u utvrđenom stupnju oštećenja i naljepnica.

Ministar je podsjetio da je u danima i mjesecima nakon potresa velik broj građevinskih stručnjaka obavio desetke tisuća brzih pregleda. Napomenuo je kako su i predstavnici Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo pojasnili da ti brzi pregledi nisu bili ni planirani kao temelj provođenja obnove.

"S obzirom na tu činjenicu, mi smo predvidjeli detaljne preglede, koji su temelj za provođenje obnove", rekao je Paladina, dodavši da se na temelju takvih nalaza ovlaštenih inženjera provodi daljnji postupak obnove.

Pojasnio je i da s obzirom da u sadržaju i modelu u cijelom postupku postoje razlike, dolazi i do razlika u utvrđenim oštećenjima.

"Bilo bi potpuno pogrešno smatrati kako će tim razlikama bilo tko biti oštećen", istaknuo je Paladina, naglasivši kako je situacija upravo suprotna.

"Na osnovu tih detaljnih pregleda i nalaza provodi se daljnji postupak nabave, obnova i naši sugrađani ostvaruju pravo na obnovu upravo u skladu s realnim i stvarnim oštećenjem na terenu", poručio je.

Onkološkim i kroničnim bolesnicima osigurana kontinuirana zaštita

Ivan Karin upitao je ministra zdravstva Vilija Beroša o zdravstvenoj zaštiti onkoloških bolesnika, na što mu je odgovorio kako je usprkos pandemiji osigurana kontinuirana i dostupna zaštita svim hitnim onkološkim i kroničnim bolesnicima. "Učinili smo sve da za vrijeme pandemije svi bolesnici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu", istaknuo je.

Zastupnica Ružica Vukovac izrazila je zabrinutost prodajom udjela ruske Sberbanke u Fortenova grupi mađarskoj Indotek grupi, na što joj je Plenković poručio da Vlada nije utjecala na tu odluku, ali je smatra dobrom.

"Smatramo da je ta odluka Sberbanke da proda 43 posto udjela u Fortenovi u biti za kompaniju jako dobro i blagotvorno, ona je sada neopterećena imidžem ruskog suvlasništva", kazao je i naglasio kako je Vlada osigurala da ta kompanija preživi, da prežive dobavljači i OPG-ovi, da je u tome uspjela bez troška za državu.

Hrvatska ima dostatnu opskrbu energenata

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da Hrvatska ima dostatnu opskrbu energenata te da je po tom pitanju u boljoj situaciji od većine članica EU-a, u sva tri ključna energenta.

Hrvatska, ustvrdio je, osigurava 80 posto potreba za električnom energijom iz vlastite proizvodnje, kod prirodnog plina dio je iz domaće proizvodnje, dio iz uvoza, no tu imamo alternativni dobavni pravac na LNG terminalu na Krku , a kod nafte terminal na Omišlju kao značajnija točka za uvoz u ovom dijelu Europe.

Grbina i SDP-ovce trebalo bi biti sram

Zastupnik Peđa Grbin prozvao je premijera Plenkovića da je naručio temu oko pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača kako se ne bi morao baviti stvarnim problemima u zemlji, na što ga je premijer upitao je li "normalan" i je li ga "sram".

"Toliko ste bezobrazni i pritom niski da nama imputirate tezu da smo mi naručili Perkovića i Mustača. Jeste li Vi normalni, što je vama", odgovorio mu je Plenković.

Grbina je nazvao "muljatorom" koji je godinama koristio novac za odvojeni život, predstavlja se kao humanitarac koji je kasnije državni novac donirao, a ne zna se kome, poručivši mu da bi sada trebao jedno godinu dana šutjeti kako nitko ne bi znao da postoji, da ne dolazi u Sabor "i to se zaboravi".

"Vi hladno, bez da trepnete ponovno docirate nama. Još ste mi Zvonimira (Frku Petešića) zadnji put napali, zajedno s vašim jatakom Milanovićem", kazao je Plenković.

Plenković je ocijenio da bi Grbina i SDP trebalo biti sram, pri čemu bi se trebalo zapitati vodi li ih čovjek s kojim oni mogu nešto realno u nekom izbornom ciklusu ili će, kada dođu izbori, "biti pod baražnom vatrom sramote".

Grbin je upozorio i da će se kroz nekoliko dana velikom dijelu poduzetnika početi naplaćivati skuplja struja nego do sada, što će utjecati na porast cijena kruha i drugih proizvoda od kojih ljudi žive, ocijenivši da Vladine mjere više nisu dovoljne.

Plenković je pak ustvrdio da Hrvatska u ovom trenutku nije u bilo kakvoj ugrozi, jer ne nedostaju bilo koji prehrambeni proizvodi ili bilo što drugo. "S te strane smo sasvim stabilni i u pogledu rezervi, i u pogledu naše proizvodnje i uvoza", kazao je i dodao kako je činjenica da zbog rasta cijena energenata raste i cijena hrane.

U tijeku prva faza reforme zdravstva

Ministar Beroš rekao je da je u tijeku prva faza reforme zdravstva, odgovarajući zastupnici Andreji Marić koja je upozorila na niz problema i neriješenih pitanja u zdravstvu.

"U tijeku je prva faza reforme zdravstva, do lipnja će biti pripremljene i u javnom savjetovanju izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju", rekao je.

Pojasnio je kako nakon promjene zakona slijedi druga faza promjene podzakonskih akata i prilagodba mreže javno zdravstvene službe.

„Znam da ste nestrpljivi, no ove promjene čekaju više desetljeća i rok od nekoliko mjeseci nije relevantan”, poručio je.

Najavio kako će reforma donijeti novi način ugovaranja i plaćanja zdravstvene zaštite uključivanjem elementa kvalitete.

„Dosad smo plaćali pružanje zdravstvene zaštite na neadekvatan način, dosad smo platili da netko radi, a odsad moramo početi plaćati kako će netko raditi”, kazao je ministar.

Demografija presudno pitanje za opstanak naroda, države i društva

Marijan Pavliček upozorio je na demografsku katastrofu u Hrvatskoj na što se premijer Andrej Plenković složio kako je to presudno pitanje za opstanak naroda, države i društva.

Naveo je da će Vlada dalje donositi mjere demografskog karaktera, te posebno ulagati u vrtiće kako bi 91 posto djece predškolske dobi bilo uključeno u vrtiće.

Na upit Mišela Jakšića o povratku Ine u hrvatske ruke, Plenković je odgovorio da je Vlada učinila sve što je moguće i ponudila realnu cijenu za udio Mola u Ini koja nije prošla. "Imamo dobru volju, našli bi i sredstva za to međutim ne možete kupiti nešto ako vam taj drugi to ne želi prodati, a da platimo ono što netko hoće, a da to toliko realno ne vrijedi, to nećemo učiniti", kazao je premijer.

Milanovićevu štetu za interese Hrvata u BiH neće isprati ni mostarske kiše

Zastupnik Nino Raspudić upitao je premijera o rekonstrukciji Vlade, podsjetivši ga na ranije izjave da neće do kraja mandata smijeniti nikoga. Raspudića je zanimalo i dokle se došlo u izmjenama izbornog zakona u BiH, kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike.

"Točno, da nije bilo aktivnosti DORH-a u vezi tri člana Vlade ne bi bilo nikakve rekonstrukcije, ali ja ne mogu odgovarati za stvari koje ljudi rade bez da mi kažu ili se dogode, a oni su tada bili nešto drugo u odnosu na ovo što jesu. Međutim, postoji načelo presumpcije nevinosti", odvratio je Plenković.

Vezano uz BiH poručio je kako štetu koju je interesima Hrvata u BiH napravio "karijes s Pantovčaka", kada je Bošnjacima rekao "prvo sapun a onda parfem", neće isprati ni mostarske kiše niti Nijagarini vodopadi.

Plenković je naglasio kako se na takav način ne može privoljeti Bošnjake da pristanu na politički dogovor i kompromis o promjeni izbornog zakona.

"Mi trpimo štetu od štetočine koja zastupa proruske stavove već mjesecima, naziva Ukrajince korumpiranima, on je vaš glavni partner, mecena i sponzor, a vi ste mu jatak u BiH", rekao je Plenković.

Poručio je da će "Milanović, Raspudić i male strančice koje imaju tri vijećnika", zagovarajući treći entitet Hrvate u BiH iz položaja majorizirane žrtve dovesti u položaj krivca odgovornog za blokadu institucija.

Ustvrdio je kako nema Vlade koja se više založila za Hrvate u BiH od njegove i upitao Raspudića što su on i Milanović napravili za njih, te poručio da "neće njegovoj Vladi prišiti da je doprinijela pogoršanju položaju Hrvata u BiH.

Govoreći o mjerama borbe protiv inflacije Plenković je, na upit Domagoja Hajdukovića, kazao da država može učiniti puno, ali ne sve i pozvao na praćenje cijena kako se ne bi dopustilo da netko profitira na većoj marži. Očekuje da će se efekt inflacije ispuhati u drugoj polovici godine.

Priziv savjesti nećemo zabranjivati

Anka Mrak-Taritaš u zastupničkom pitanju upozorila je kako, iako je u Hrvatskoj pobačaj legalan, zbog liječnika koji imaju priziv savjesti postoje bolnice u kojima ga nije moguće obaviti.

Napominjući kako je pobačaj legalan, ali svaki liječnik ima pravo na priziv savjesti na to temeljno ljudsko pitanje, Plenković je rekao da nemaju mehanizam bilo kakve prisile na priziv savjesti. Kaže kako mu nije poznato da postoje zdravstvene ustanove u kojima nije moguće obaviti pobačaj, pa će to provjeriti.

"HDZ, kao stranka koja dijeli demokršćanske vrijednosti, neće nikome zabranjivati priziv savjesti", poručio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti