Aladrović: Imamo 2,5 milijarde kuna za pomoć poduzetnicima za prva četiri mjeseca 2021.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, govorio je o mjerama pomoći za iduću godinu, novcu koji je za to predviđen kao i o drugim važnim pitanjima.

Na pitanje zašto se ne ukine veći broj parafiskalnih nameta kako bi poduzetnici osjetili konkretna rasterećenja, ministar kaže kako je Vlada u ovoj godini bila vrlo konkretna.
 
Kontinuirano smanjujemo neporezna davanja
 
"U ovoj godini, kada nas je pogodila korona kriza, u planu svih mjera su bila i neka rasterećenja u kontekstu neporeznih davanja. Do sada smo to rasteretili za milijardu i 100 milijuna kuna. Ukupna brojka je oko 4, 4 i pol milijarde kuna. No moramo biti svjesni da neporezna davanja imaju svoju namjenu i da imaju svoja namjenska sredstva, financiraju određene aktivnosti koje su i gospodarskog karaktera i naravno da ne postoji mogućnost apsolutnog ukidanja svih neporeznih davanja. Mi ih kontinuirano smanjujemo, neka ukidamo", kaže Aladrović i objašnjava zašto se ne mogu sva ukinuti.
 
"To je postupak i proces koji treba kontinuirano smanjivati, mjeriti efekte i ne postoji ukidanja neporeznih davanja i naravno činiti ekonomsku ravnotežu kroz to. Dakle, ne postoji mogućnost ukidanja sada i odmah svih neporeznih davanja nego to mora biti kontinuirani proces kojim ćemo dugoročno rasterećivati poduzetnike", kaže.
 
Mjere pomoći gospodarstvenicima
 
"Trenutno mjere su do 31. 12. što se tiče ograničenja radnog vremena s jedne strane, što se tiče očuvanja radnih mjesta s druge strane. Kada govorimo u kontekstu očuvanja radnih mjesta, svjesni smo da epidemiološka situacija nije najpovoljnija i isplanirali smo određena sredstva za sljedeću godinu. Očekujemo da ćemo kroz sljedećih mjesec dana definirati mjere kako će izgledati barem u prvom kvartalu. Trenutno je ono s čime raspolažemo oko 2 i pol milijarde kuna i očekujemo da će nam to za početak godine, za prvi kvartal ili prva četiri mjeseca koja očekujemo da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama i pomoći ćemo na taj način našim poduzetnicima", kaže Aladrović.
 
"Nema potrebe za novim rebalansom jer smo to projicirali u proračunu za iduću godinu. Moramo biti svjesni da imamo na raspolaganju i React EU, dio EU sredstava, imamo državni proračun, a očekujemo da ćemo i srednjoročne i dugoročne mjere moći financirati i kroz program otpornosti", kaže.
 
Upitan o pomoći varaždinskim ugostiteljima koji su zatvorili svoje objekte primorani mjerama i hoće li im se dodatno pomoći ministar kaže kako je ta situacija predviđena.
 
"Što se tiče svih onih koji su zatvoreni bez svoje volje, kako vi to kažete, ili kojima je ograničen rad, mi smo te situacije predvidjeli u sadašnjim mjerama. Dakle, svi oni kojima je ograničen rad, kojima je zabranjen rad mjerama Stožera ili odlukom epidemiologa, oni imaju pravo na mjere koje isplaćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje i već smo predvidjeli takve situacije, ne konkretno na području Varaždina nego svugdje gdje se dogode, bez obzira na djelatnost iz koje dolaze. Za to smo već osigurali sredstva i očekujemo da tu ne bi trebalo biti većih dizbalansa", umiruje Aladrović.
 
Oko 5000 zaposlenih više, stagnira broj nezaposlenih

Strahuje li da ćemo u novu godinu ući s brojnim ljudima na burzi rada, Aladrović kaže kako su se očekivale veće turbulencije.
 
"Naši podaci pokazuju da se to nije dogodilo. Ja sam realističan, optimističan po prirodi. U svoj optimizam ili realizam volim se uvjeriti brojkama. Imamo oko 5000 zaposlenih više, broj nezaposlenih stagnira, čak i pada u odnosu na onaj peak koji se dogodio na početku korona krize. Brojni analitičari su prognozirali kolaps na tržištu rada, ali on se nije dogodio", kaže.
 
"Mi smo hrabra Vlada", napominje.
 
O Zakonu o radu razgovara se sa socijalnim partnerima
 
"Apsolutno nije ništa oko toga stalo. Imamo kontinuirane sastanke sa socijalnim partnerima, s poslodavcima i sindikatima, želimo uskladiti što više onih kritičnih točaka i nakon toga pustiti zakon u zakonodavnu proceduru. Za sada smo na dobrom putu i ja očekujem da ćemo relativno brzo sve one kritične točke oko kojih postoje sporovi definirati", kaže ministar.
 
Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti | Rad i mirovine | Josip Aladrović