Aladrović: Izmjene radnoga zakonodavstva 1. siječnja 2020.

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/23 rujan/HN20190910266696.jpg

Zakonske izmjene kojima se definira dob od 65 godina za stjecanje prava na punu mirovinu, ali i omogućava ostanak u svijetu rada do 68. godine života trebale bi se već idućeg tjedna naći na sjednici Vlade, te stupiti na snagu početkom iduće godine, najavio je u ponedjeljak ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

„Očekujem da će zakonske izmjene biti upućene na sljedeću sjednicu Vlade nakon završetka javne rasprave u ponedjeljak. Slijedi procedura u Saboru, ali ostajemo pri tome da provedba svih zakona iz radnog zakonodavstva i Zakona o mirovinskom osiguranju ide s 1. siječnja 2020.“, izjavio je Aladrović nakon sastanaka sa sindikatima i poslodavcima na kojemu su socijalni partneri iznijeli ideje o poboljšanju predloženih zakona.

Na ruku građanima

Ministar očekuje da će se do kraja tjedna postići dogovor sa socijalnim partnerima „koji bi trebao ići na ruku građanima kako bi kvalitetno definirali sustav mirovinskog osiguranja i izmjene u radnom zakonodavstvu“.

Izmjene radnog zakonodavstva odnose se na Zakon o radu i još pet pripadajućih zakona koji definiraju dob u kojoj je moguće zadržati se u svijetu rada, dok se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju vraća granica za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina.

Od prošlog tjedna u javnoj raspravi

Prijedlozi zakona prošli su tjedan upućeni u 14-dnevnu javnu raspravu koja traje do idućeg ponedjeljka.

„Ne očekujemo veća iznenađenja vezano uz zakonske prijedloge, no ondje gdje smo uvidjeli određene specifičnosti, na njih ćemo znati odgovoriti“, poručio je Aladrović.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović