Aladrović: Očekujem da će potpore za srpanj funkcionirati na novi način

"Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća je najviši institucionalni okvir suradnje poslodavaca, sindikata i Vlade RH", rekao je gost Dnevnika HTV-a Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i izrazio zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici postignut konsenzus.

"U fokus je stavljena zdravstvena zaštita, ali i gospodarske implikacije koje se vežu uz tu zaštitu te je utvrđeno da je potrebno više afirmirati cijepljenje", istaknuo je Aladrović.
 
Komentirajući novi kriterij za punu potporu, prema kojem 70 % radnika mora imati COVID potvrdu, rekao je kako mjere više nisu horizontalne, nego su ciljane za najizloženije sektore. Podsjetio je da je ovo 17 mjesec u kojem država daje vrlo izdašne potpore, za koje je do sada isplaćeno 12 mlrd. kn i svi koji imaju 70 % i više radnika s COVID potvrdama dobiju 100% potpore, a oni koji ne mogu ispuniti taj kriterij dobiju niži iznos proporcionalno ispunjenju tih postotaka.
 
"Teško je očekivati da potpore u ovom smislu mogu trajati zauvijek", rekao je i dodao kako se trenutačno završavaju obrade za lipanj te očekuje da će za srpanj potpore funkcionirati na novi način. 
 
Najveća ekonomska intervencija države u posljednjih tridesetak godina
 
Naglasio je da je ovo najveća ekonomska intervencija države u posljednjih 30-ak godina i da očekuje odgovornost svih onih na čije je živote pozitivno utjecala.
 
"U mjesecu lipnju stiglo je 23 tisuće zahtjeva za potporama, do sada je obrađeno više od polovice i isplaćeno je oko 170 mil. kn", rekao je.
 
Aladrović očekuje da će iznos biti značajno manji nego prošlih mjeseci. "Kada se povijesno gleda, u odnosu na prošlu godinu, također su lipanj, srpanj i kolovoz bili najmanje izdašni jer su, s boljim ekonomskim rezultatima sektora povezanih s turizmom, potrebe za potporama nešto slabije", kazao je.
 
Upitan očekuju li se problemi zbog toga što su neki sindikati nezadovoljni i upozoravaju kako je vlada prebacila odgovornost na poslodavce i radnike, kazao je kako je odgovornost na svima nama.
 
"Sada kada imamo i više nego dovoljno cjepiva, odgovornost trebamo podijeliti svi, oni koji se jesu cijepili i oni koji će se cijepiti, tako da oni odgovorniji više ne snose određeni oportunitetni trošak onih koji ne žele biti odgovorni. Apeliramo na odgovornost svih naših građana, jer ekonomska situacija i prosperitet ovise o našoj odgovornosti", rekao je Aladrović.

Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Rad i mirovine | Josip Aladrović