Aladrović: Trebamo dogovoriti što je prihvatljivo i državi i umirovljenicima

Slika /Vijesti/2021/veljača/25 veljače/VRH_Aladrović.png

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da je sastanak s umirovljeničkim udrugama o isplati covid dodatka najavljen za danas te pojasnio da će dodatak biti uveden ako se dogovore oko toga što je podnošljivo za državni proračun i što je prihvatljivo umirovljenicima.

Aladrović je poslije sjednice Vlade pojasnio da su o toj temi prije dva tjedna započeli razgovore s udrugama umirovljenika i s Hrvatskom strankom umirovljenika. Elementi usklađenja su nešto niži nego što je planirano, a za danas je najavljen sastanak s Maticom umirovljenika Hrvatske i Sindikatom umirovljenika Hrvatske. 

"Vidjet ćemo koja su očekivanja, je li ta očekivanja moguće uklopiti u potencijal državnog proračuna. Moram odmah napomenuti da ona prva traženja koja su se odnosila na 1,1 milijardu kuna jednostavno nisu realna. Hrvatski proračun to u ovom trenutku ne može podnijeti", poručio je Aladrović.
Dodao je kako će predmet današnjeg razgovora biti pronalazak optimalnog rješenja koje bi išlo na ruku i umirovljenicima i Ministarstvu financija, odnosno Vladi. Dalje nije htio komentirati jer "želi čuti očekivanja od reprezentativnih udruga". 

"Tek nakon toga možemo ići s detaljnijim iznosima. Još uvijek je to otvoreno, ali moramo biti svjesni da usklađenje kao takvo nije bilo na razini očekivanja", naveo je Aladrović.

Na upit znači li to da covid dodatak ide, ali da još nije utvrđen iznos, pojasnio je da covid dodatak možda ide ako se dogovore oko toga što je podnošljivo za proračun i što je umirovljenicima prihvatljivo.

Potvrdio je i da postoji mogućnost da se ne dogovore s udrugama, ali i poručio da moraju dovesti u korelaciju i usklađenje mirovina i potencijal državnog proračuna i očekivanja umirovljenika. 

"To ćemo u daljnjim razgovorima sa svim udrugama pokušati dovesti u kontekst koji svima odgovara", zaključio je Aladrović.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Josip Aladrović