Priopćenje sa zatvorenoga dijela 45. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 45. sjednice utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za unutarnje tržište i industriju (COMPET), 25. veljače 2021., istraživanje (COMPET Research), 26. veljače 2021., i trgovinu (FAC Trade), 2. ožujka 2021. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je usmeno izviještena o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, Gordan Hanžek imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, s danom 1. ožujka 2021.
 
Temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, Dalibor Šemper imenovan je predstojnikom Ureda potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, na razdoblje od četiri godine.
 
Na osobni zahtjev, s danom 1. ožujka razriješena je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić.
 
Dr.sc. Duška Kunštek razriješena je dužnosti pomoćnice ministra mora, prometa i infrastrukture te je, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovana ravnateljicom Uprave unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, na razdoblje od četiri godine.
 
Tomislav Ćorić imenovan je supredsjedateljem Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazahstana, sukladno Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Kazahstana o gospodarskoj suradnji („Narodne novine“ – Međunarodni ugovori, broj 5/18.).
Na osobni zahtjev razriješen je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr.sc. Krunoslav Karalić. Novim je predsjednikom Upravnog vijeća imenovan Šime Mršić, a članom dr.sc. Jurislav Babić.

Pisane vijesti