Aladrović u Dnevniku HTV-a: Očekujemo da će manji PDV utjecati na smanjenje cijena hrane

Vlada je predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan gotovo 5 milijardi kuna. Mnogi su i na samu najavu poskupljenja energenata reagirali poskupljenjima tako da mjere mogu djelovati i na suzbijanje inflacije. Naša je i namjera da investiramo taj novac kako bi suzbili porast cijena u budućem vremenu, kazao je u Dnevniku HTV-a ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.
 
- U ekonomiji je jedan od ključnih faktora upravljanje očekivanjima. U ovom slučaju radi se o tome. Pokazali smo na koji način vidimo podizanje cijena energenata i kako država može intervenirati u pojedine cijene na koje inflacija ima najveći učinak. Na ovaj paket mjera gledamo kao na pomoć svim građanima Hrvatske, poduzetnicima, i posebno ranjivim skupinama i poljoprivrednicima, kazao je Aladrović.
 
Dodao je kako je paket mjera od 4,8 milijardi kuna sveobuhvatan i kako će se njime sigurno suzbiti rast cijena u budućnosti. Komentirajući skepsu u javnosti da, vezano za proizvode za koje je smanjen PDV s 13 na 5 posto - neće doći do smanjenja cijena, Aladrović je kazao kako "tržišno gospodarstvo znači i slobodno formiranje cijena".
 
Manji PDV i skepsa javnosti oko smanjenja cijena
 
- S druge strane, kroz poreznu politiku - očekujemo da će se to smanjenje PDV-a preliti na povećanje dohotka građana i pozitivan utjecaj na nepodizanje cijena. Povijest nas uči da je bilo obrnutih situacija, ali moramo jasno upozoriti na odgovornost trgovačkih lanaca. Olakotna je okolnost da imamo fragmentirano i konkurentno tržište hrane i očekujemo da će smanjenje PDV-a utjecati na to da se cijene hoće smanjiti, poručio je.
 
Kartelizacija i dogovaranje cijena 

Komentirajući navode da u sektoru trgovine postoji kartelizacija i dogovaranje cijena, ministar je kazao kako je iz današnjeg upozorenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja vidljivo da ta agencija radi svoj posao.

- Nemam nikakve podatke o kartelizaciji. Međutim, ako postoji i naznaka o tome, Agencija mora reagirati. S druge strane, fragmentiranost trgovačkih lanaca, moguća dobit i međusobna konkurentnost - sigurno će utjecati da se cijene postižu istim intenzitetom, dodao je.

Poruka zagrebačkih gospodarstvenika da mjera za plin nije dovoljna 

- Mi smo kao Vlada u ovom trenutku učinili zaista sve što smo mogli da bi suzbili porast cijena. Sigurno da to neće djelovati na sve jednako. Adresa za postavljanje ovog pitanja je zagrebačka Gradska plinara - Opskrba gdje se loše upravljalo, kazao je Aladrović. 

Naveo je da su prilikom analize mjera primijetili da opskrbljivači plinom u drugim dijelovima Hrvatske zasigurno neće preliti svoje probleme na građane, jer su kvalitetno upravljali svojim rizicima. 

Sigurni su da će mjere polučiti učinka, a ako dođe do daljnjih problema.
 
- Vlada je spremna reagirati, najavio je Aladrović. 
 
Izvor: HRT / Vlada


Pisane vijesti | Josip Aladrović