Aladrović: Vlada je reagirala od početka

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/03 rujan/Dizajn bez naslova-2.png

Treba pronaći idealan balans između prihoda proračuna, tržišta rada i pomoći poslodavcima kako bi jedinstven sustav funkcionirao što dulje i što bolje, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za Dnevnik HRT-a.

"Crni scenarij za sada ne vidimo," rekao je Aladrović.
 
Dodao je kako je do sada već nekoliko puta bilo najava crnog scenarija, a budući da prate tržite rada, do toga ne bi došlo, ali bolje je "da imamo što pozitivniji scenarij". 
 
Prepoznati sektori koji se s krizom nose teže
 
Naglasio je da je Vlada od početka reagirala prema poduzetnicima i radnicima, do kraja godine je mjera skraćenog radnog vremena, a postoje određeni segmenti koji se s teretom krize nose nešto teže, za primjer je naveo sektore kojima je Vlada posebno pomagala u lipnju, srpnju i kolovozu. 
 
Prema ugostiteljima, hotelijerima, prijevoznicima, organizatorima sportskih, kulturnih i drugih aktivnosti idu s dodatnom pomoći kako bi se oni za sljedeću sezonu što kvalitetnije pripremili i kako bi spriječili odlazak zaposlenika iz tih sektora na tržište radne snage. 
 
EU je izvor sredstava
 
Na pitanje odakle sredstva, Aladrović je rekao da je do sada na te mjere potrošeno 6,3 mlrd. kn. 
 
"Izvor sredstava će biti EU sredstva. Mi smo ispregovarali 10 mlrd eura dodatnih sredstava kroz Fond oporavka i otpornosti. Do kraja godine očekujemo da u Hrvatsku uđe oko 800 mil. eura i to će biti sredstva koja ćemo relocirati kako bi pomogli poduzetnicima," rekao je. 
 
Mjere obuhvaćaju stotinjak tisuća radnika
 
Odgovarajući na pitanje koliko bi poslodavaca moglo zatražiti pomoć tijekom jeseni, rekao je da se to mijenja iz mjeseca u mjesec, ovisno o ostvarenom prihodu, stoga je teško točno procijeniti. Predviđa da bi se moglo raditi o oko 60-70.000 radnika što se tiče ovih mjera i 30-50.000 radnika kroz mjere skraćenog radnog vremena. 
 
"Stotinjak tisuća radnika će biti suportirano na ovaj način do kraja godine. Očekujemo da ćemo na taj način izbjeći apsolutne sve crne i sive scenarije hrvatske ekonomije," rekao je.
 
Izvor: Vlada / HTV

Pisane vijesti | Josip Aladrović