Aladrović za N1: Tržište rada je stabilno

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u N1 studiju uživo da su mjere za oporavak donošene redom po mjesecima kako bi bili u skladu s vremenom.

„Mijenjala se epidemiološka situacija pa tako i mjere, ali sve je bilo u dogovoru s onima na koje se odnose. Mi smo zaista otvorena vlada za komunikaciju i zajednički donosimo odluke nakon što se konzultiramo i moram reći da sam sretan kad čujemo hvala od poduzetnika“, poručio je.

Smatra da je skraćeno radno vrijeme izuzetno bitna mjera, iako nije uzimalo toliko medijskog prostora, a odnosi se na trgovinu, građevinarstvo, prerađivačku industriju i slično.

„Smatramo da je cilj izaći što prije iz krize i što bolje se oporaviti. Imat ćemo 100-tinjak tisuća radnika u mjerama, nastavljaju se covid krediti za obrtna sredstva, to je komplementarno“, rekao je te dodao da ako gledamo broj zaposlenih, on je veći nego 1.ožujka, iako imamo izostanak sezonskog zapošljavanja.

„Ali tržište rada je stabilno, da bi tako ostalo, trebamo investicije i na tome radimo“, naglasio je.

Izvori financiranja nisu upitni

Kada se govori o reformama, tu se, prije svega, misli na javnu upravu, rekao je te poručio da u mirovinskom sustavu ne vidi prostor za nekakve nužne ili potrebne reforme.

„Izvori financiranja nisu upitni, nikad mirovine nisu bile na stolu i nisu kasnile nijedan dan“, rekao je.

Uskoro slijede pregovori sa sindikatima, do kraja godine moraju se regulirati prava koje javni i državni sektor ima po potpisanim sporazumima.

„Počinjemo pregovore za mjesec dana, materijalna prava ovise o dogovoru, ali treba reći da kapacitet državnog proračuna nije beskonačan, ne postoji potencijal rasta bruto mase plaća, plaće u idućoj godini nemaju potencijal rasta s obzirom na sve fiskalne zatvorenosti“, rekao je i dodao da ne može ništa više reći o nematerijalnim pravima jer su pregovori sa sindikatima uvijek „pregovori sa zanimljivim slijedom“.

Prilagodba novim tehnologijama

Nije htio ništa prejudicirati već je samo poručio da svi moraju biti svjesni pada BDP-a za 15 posto.

„Može se dogoditi i scenarij da ima manje ljudi, može se dogoditi zbog reformi. Nije reforma ako su isti inputi i outputi. Može biti manje zaposlenih u javnoj službi, razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima, imamo dovoljno vremena“, rekao je te otkrio da su spremni i na već zaboravljenu, a tijekom štrajka prosvjetara dogovorenu ukupnu reformu koeficijenata u sustavu plaća.
 
„Nije to posao preko noći, ali počet ćemo još ove godine raditi na tome“, kazao je Aladrović.

Što se tiče izmjena Zakona o radu, rekao je da je to nužno.

„Moramo revidirati Zakon o radu, vjerojatno već sljedeći tjedan počinjemo razgovore o tome, vidjet ćemo koja su očekivanja poslodavaca i sindikata, ali izmjene Zakona o radu treba prilagoditi modernim tehnologijama“, zaključio je Aladrović.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti | Rad i mirovine | Josip Aladrović