Aladrović za RTL: Ekonomski ćemo pokušati učiniti sve da prebrodimo krizu što brže

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, za RTL Danas, govorio je o ekonomskoj situaciji u kojoj smo se našli zbog pandemije i mjerama koje Vlada poduzima za oporavak gospodarstva.

‘’Pred nama je vrlo zahtjevno vrijeme, dio je iza nas, ali veći je dio pred nama. Ekonomski ćemo pokušati učiniti sve da prebrodimo krizu što brže. Reagirali smo na vrijeme i konkretno, pratimo situaciju – zasad smo iskonzumirali jednu trećinu donesenih mjera, imamo još vremena pratiti situaciju i praktično donositi ostale odluke kojima ćemo nastojati očuvati radna mjesta i ekonomiju’’, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava.
 
‘’Vlada je i dosada pokazala da na vrijeme donosi mjere i tako će biti i ovaj put. Svjesni smo da su sve mjere koje stoje sada na snazi i znat ćemo reagirati u kontekstu očuvanja gospodarstva’’, rekao je Aladrović.
 
Moramo paziti na zdravlje ljudi

 
Osvrnuo se i na aktualnu zabranu rada nedjeljom istaknuvši da je riječ o ‘’privremenoj mjeri koju je Nacionalni stožer civilne zaštite donio pod lupom epidemiologa. Bez obzira što su poremećeni tokovi, moramo paziti na zdravlje ljudi. Epidemiolozi su rekli da je potrebno da jedan dan bude rasterećen kretanja, to je sada nedjelja, ali pitanje rada nedjeljom je nešto što će se potezati u budućem vremenu. Potrebno je naći dobar omjer između svjetonazorskog i ekonomskog pristupa i siguran sam da ćemo uspjeti u tome. Sada je to isključivo epidemiološko pitanje’’.
 
Kad je riječ o padu BDP-a koji je predvidjela Vlada, ministar je kazao da će se pratiti situaciju pa je moguće i da će brojke biti revidirane, a u ovom trenutku procjenu smatraju realnom.
 
Također najavio je kontrole vezane uz novac koji su poslodavci dobili zbog koronakrize kazavši da zasad nema podataka o nepravilnostima: ‘’Ali ako ih bude, znat ćemo ih sankcionirati i novac će morati biti vraćen’’.
 
Svibanjski paket mjera tek će se dogoditi, najavio je: ‘’U narednom period ćemo imati dodatne mjere za dodatne uštede, dodatno relaksiranje poduzetnicima i da očuvamo radna mjesta te zadržimo rast ekonomije i omogućimo rad onima kojima sad nije moguć, to je zajednički interes svih nas’’, kazao je na kraju ministar Aladrović.
 
Izvor: RTL / Vlada
 

Pisane vijesti | Rad i mirovine | Josip Aladrović