Aladrović za RTL: Nova metodologija DZS-a pokazuje točne podatke, zaposlenost raste

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrovićgovorio je, gostujući večeras u RTL-u, o današnjem dogovoru sa zdravstvenim sindikatima te o politici plaća u javnim i državnim službama.

Na pitanje kako to da se odjednom, nakon dva mjeseca, našao novac za 7 posto povećanja plaća u zdravstvu, ministar je rekao da su prvi zahtjevi bili nerealni. "Sada smo našli zajednički jezik. Ne očekujemo turbulencije u proračunu zbog toga", uvjerava ministar. 
 
Horizontalni pristup plaći 
 
Sindikati su odustali od daljnjih prosvjeda no i dalje žele da se riješi pitanje njihovih osnovica i prekovremenih sati. 
 
"Osnovice se rješavaju kroz temeljni kolektivni ugovor, o tome ćemo uskoro početi pregovarati. 
 
O prekovremenom radu su stavovi poprilično jasni", kaže Aladrović.  
 
Sindikalist Stjepan Topolnjak upravo je ministra apostrofirao da je najavio kako će dalje pregovarati o osnovici te da se nada povećanju plaća iduće godine. 
 
"Što se tiče ovih pregovora, ti pregovori će početi jako brzo. Vlada će formirati svoj pregovarački tim. Razgovarat ćemo i vidjeti koje su nam financijske mogućnosti. Siguran sam u neki dogovor i da ćemo naći kompromis", tvrdi ministar rada i mirovinskog sustava. 
 
Idući tjedan razgovori i s prosvjetnim sindikatima 
 
"Nešto su drugačije pozicije ova dva sindikata. Prošli tjedan smo primili sindikate učitelja, dogovorili smo da ćemo porazgovarati o detaljima. Vidjet ćemo koje su nam mogućnosti", ističe Aladrović i dodaje: 
 
"Cijelo vrijeme zastupamo horizontalni pristup plaći. On se pokazao kao najpošteniji. Smatramo da svi državni i javni službenici trebaju biti adekvatno plaćeni. Državne i javne službe će biti predmet razgovora o povećanju plaća", kazao je. 
 
Rast broja zaposlenih 
 
Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke o broju zaposlenih, nakon što su uskladili svoje s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.  
 
Brojka od više od milijun i pol zaposlenih znači da ih je, prema ovim podacima, 12 posto više nego se dosad mislilo. 
 
"Ovaj broj je stvaran podatak. U ranijim razdobljima su se određene skupine zaposlenih izbacile. Prije svega se radilo o mladim osobama. Zaposlenost mladih osoba je izuzetno povećano u zadnje vrijeme", kaže Aladrović dodajući da se broj zaposlenih ne može dovesti u domenu migracija. 
 
"U 2018. je došlo do pozitivnog migracijskog salda. Povećao se broj doseljenih, a smanjio broj onih koji su otišli. Odlazak ljudi iz Hrvatske se smanjio u posljednje vrijeme, to je pozitivna poruka", kazao je na kraju ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u RTL-u Danas. 
 
Izvor: RTL / Vlada



Pisane vijesti | Josip Aladrović