Albanija podržava širenje CEFTA-e

Republika Albanija apsolutno podupire hrvatsku inicijativu o širenju Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), izjavio je u ponedjeljak u Tirani albanski premijer Sali Berisha na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

TIRANA, 27. veljače 2006. (Hina) - Republika Albanija apsolutno podupire hrvatsku inicijativu o širenju Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), izjavio je u ponedjeljak u Tirani albanski premijer Sali Berisha na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

"Albanija podržava širenje CEFTA-e koju smatra vrlo korisnom organizacijom za jačanje suradnje na ekonomskom, ali i drugim poljima", rekao je Berisha u prvoj službenoj albanskoj reakciji na tu hrvatsku inicijativu.

Hrvatska inicijativa o proširenju CEFTA-e pokrenuta je još prošle godine, ali je puni zamah dobila nakon siječanjskog prijedloga Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja tzv. zapadnog Balkana. Hrvatski premijer Sanader, naime, smatra da se zona slobodne trgovine može postići i širenjem CEFTA-e i da nema potrebe stvarati novu, posebnu mrežu samo za tzv. zapadno-balkansko područje.

"Članice CEFTA-e su Hrvatska, Rumunjska i Bugarska, a od danas i Makedonija, i nadam se da će uskoro u organizaciju pristupiti i Albanija, SCG, BiH i Moldavija. Summit proširenja mogao bi se održati već ovoga proljeća", rekao je Sanader.

Obojica su se premijera suglasila da su politički odnosi na visokoj razini i da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja. Dogovoreno je jačanje regionalne suradnje, posebice u okviru već spomenute CEFTA-e, te u sklopu Programa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojem će Hrvatska predsjedati od svibnja ove godine.

O intenzivnijoj suradnji u okviru Jadranke povelje, kojom Hrvatska također predsjeda, opsežnije će se razgovarati u utorak u Draču kada će se dvojici premijera pridružiti i makedonski kolega Vlado Bučkovski. Berisha je samo kratko na tiskovnoj konferenciji rekao da "i Hrvatska i Albanija zaslužuju poziv u NATO već na sljedećem summitu proširenja Saveza".

Sanader je također ponudio, a premijer Berisha prihvatio, svu hrvatsku pomoć i iskustva u europskom integracijskom procesu u kojem je Albanija nedavno učinila prvi korak parafirajući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Dvojica su premijera bila suglasna da gospodarska suradnja dviju zemalja znatno zaostaje za političkom, ali i naglasila da postoje preduvjeti da se to promijeni, o čemu se više razgovaralo na forumu hrvatskih i albanskih gospodarstvenika kasnije popodne u Tirani.

Odgovarajući na pitanja albanskih novinara, premijer Sanader je ponovio službeni hrvatski stav da se do rješenja statusa Kosova ne može doći bez Beograda i pozdravio prvi krug prvih izravnih srbijansko-kosovskih pregovora nedavno održanih u Beču. Također je naglasio da je Hrvatska maksimalno liberalizirala vizni režim za albanske građane, koliko je to moguće u okviru pravila Europske unije. Najavio je da će svi Albanci koji dobiju europsku schengensku vizu istoga dana u hrvatskom veleposlanstvu u Tirani moći dobiti i hrvatsku.

Prije početka tiskovne konferencije, Sanader je Berishi pokazao grafike suvremenih hrvatskih majstora koje je Hrvatska poklonila albanskoj nacionalnoj galeriji u Tirani. Albanski se premijer u svojoj zahvali Sanaderu, kojeg je nazvao "velikim prijateljem i promotorom suradnje dviju zemalja", pohvalio kako on u svojoj kući "ima dva Lackovića".



Pisane vijesti