Anušić: Bolji standard vojnika u fokusu je ove Vlade

Slika /Vijesti/2024/Veljača/22 veljača/Anušić 2.jpeg

Vlada je danas, na prijedlog Ministarstva obrane, usvojila Uredbu o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe, čime rastu plaće svim djelatnim vojnim osobama, a ministar obrane Ivan Anušić poručio je kako je bolji standard vojnika u fokusu ove Vlade.

Ministar Anušić od početka svog mandata ističe kako je čovjek, vojnik, časnik, dočasnik, u središtu obrambenog sustava, te da je glavna zadaća njega kao ministra poboljšati materijalna prava i životni standard vojnika, a ovom odlukom Vlade, ističu iz Ministarstva obrane, ta je najava u tom dijelu ispunjena, kada govorimo o povećanju plaća podizanjem koeficijenata.
 
"Kako bi se popularizirao vojni poziv i kako bismo vojnike zadržali u vojnoj službi, povećanje plaća i ukupno poboljšanje standarda vojnika u fokusu su ove Vlade. U tom smislu jedna od najvažnijih mjera je povećanje koeficijenata za izračun plaće djelatnih vojnih osoba", rekao je Anušić na današnjoj sjednici Vlade.
 
Kako su istaknuli iz Ministarstva obrane, najviše rastu koeficijenti za vojničke i dočasničke plaće, oni koji su dosad bili najniži.
 
Tako koeficijent vojnika/mornara s 1,164 raste na 1,60, što je rast koeficijenta za 40 posto, a time i bruto plaća s 1103 eura raste na 1515 eura, odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara s 816 eura raste na 1080 eura.
 
Koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu se mijenjali od 2008., odnosno te je koeficijente Vlada 2013. umanjila za tri posto, stoga je ovo prvo povećanje koeficijenata nakon 16 godina.
 
„U mandatu Vlada premijera Andreja Plenkovića od 2016. do danas, osnovica za plaću djelatne vojne osobe povećala se za 40 posto“, poručili su iz Ministarstva obrane.
 
Resorno ministarstvo je u mandatu ministra Anušića već donijelo nekoliko mjera koje su utjecale na bolji vojnički standard, od povećanja iznosa dnevnica u misijama, podizanja dobne granice vojnicima i mornarima za odlazak u mirovinu s 45 na 50 godina, do ukupne popularizacije vojnog poziva.
 
Vlada kontinuirano ulaže u modernizaciju Oružanih snaga, a kako navode iz ministarstva, vojni proračun od 2016. do danas povećala je za 122 posto.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti