Anušić: Milanović ne poštuje Hrvatski sabor

Slika /Vijesti/2024/Listopad/21_listopada/HN_20241021752285.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić danas je, na početku sjednice saborskog Odbora za obranu na temu upućivanja Oružanih snaga Republike Hrvatske u više međunarodnih misija, prozvao predsjednika Republike za nepoštivanje Hrvatskog sabora, zaključivši kako Milanović načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala-pukovnika Tihomira Kundida drži u svom uredu dok ne završi sjednica Odbora za obranu. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi medijima, također se osvrnuo na nedolazak načelnika Kundida na Odbor za obranu, ocijenivši nevjerojatnim da mu se ne dopušta dolazak na sjednicu Odbora koji treba odlučiti o sudjelovanju Hrvatske vojske u misijama.

„Otmica Kundida nije bio naš plan nego plan predsjednika Republike, koji ga u ovom trenutku drži u svom uredu dok ovo ne završi”, kazao je Anušić nakon što je uvodno detaljno predstavio sve međunarodne misije u koje se predlažu poslati Oružane snage Republike Hrvatske, njih 12, osim misije NSATU.
 
Ističe kako je general-pukovnik Kundid politički neovisan i potpuno relevantan tumačiti svaku misiju, te da je trebao biti na sjednici Odbora za obranu.
 
Anušić je, također, poručio da Milanović ne poštuje Hrvatski sabor, najvišu predstavničku instituciju, a tvrdi i kako predsjednik Republike prijeti Kundidu umirovljenjem i slanjem na vojni sud.
 
„Osim toga, otkrio je klasificirane podatke o Oružanim snagama - koliko imamo pripadnika i koliko ih po sistematizaciji treba biti”, kazao je ministar, naglasivši kako Milanovićeve izjave uzrujavaju i dezinformiraju hrvatsku javnost.
 
Božinović: Nevjerojatno je da se Kundidu ne dopušta dolazak na Odbor za obranu

Ministar Božinović u izjavi medijima, također se osvrnuo na nedolazak načelnika Kundida na Odbor za obranu, ocijenivši nevjerojatnim da mu se ne dopušta dolazak na sjednicu Odbora koji treba odlučiti o sudjelovanju Hrvatske vojske u misijama.
 
''Kada sam bio ministar obrane, sa mnom su bili najviši predstavnici Hrvatske vojske, i normalno je da se njih pita za detalje koji možda saborskim zastupnicima u tom trenutku nisu jasni. Kundidov dolazak na sjednicu Odbora za obranu trebao bi s vojnog aspekta pojasniti angažman vojske'', izjavio je Božinović.
 
Dodao je i kako nema nikakve istine u tezi da bi generali trebali donositi političke odluke.
 
Vojska je depolitizirana, kao i policija, naglasio je ministar, međutim, kada je riječ o radu vojske ili policije, onda će te o tome pitati onog tko radi taj posao, zaključio je Božinović, dodavši kako je jedino pitanje hoće li saborski zastupnici donijeti odluku na temelju informiranog obrazloženja ili će povjerovati nekoj laži.
 
Na pitanje hoće li se nastaviti s politiziranja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), koja je na upit Vlade konstatirala kako ne raspolaže saznanjima da Vlada vodi veleizdajničku politiku ili da izvršava naloge Bruxellesa, Božinović je odgovorio da je, prema hrvatskom Ustavu, SOA dužna odgovoriti na pitanja s nekoliko instanci, zapitavši se zašto takvo pitanje nije postavljeno nakon što je SOA-i upit poslao SDP, referirajući se pri tome na predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića koji je izvijestio da je od SOA-e dobio negativan odgovor na pitanje jesu li točne informacije da Rusi financiraju predizbornu kampanju predsjednika Zorana Milanovića.
 
Ministar se osvrnuo i na Zakon o strancima prema kojem će strani radnici morati upisivati svoju stručnu spremu, pojasnivši da je cilj povećati transparentnost cijelog procesa kako bi se on što bolje regulirao.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti