Anušić u Prištini: Hrvatska stoji uz Kosovo

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/27 ozujka/2024-03-27-kosovo-1024x681.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić danas je u Prištini razgovarao s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku kako Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost.

"Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo, podržavamo vaše pravo na neovisnost. Svoje znanje i iskustvo, budući da je Republika Hrvatska članica Europske unije i NATO-a i svih ostalih integracija, stavit ćemo vam na raspolaganje, kako bi Republika Kosovo što lakše prebrodila sve prepreke i ostvarila željena članstva", rekao je ministar Anušić.
 
Kako se navodi u priopćenju Ministarstva obrane, bilateralna obrambena suradnja s Kosovom usmjerena je na prijenos iskustava iz raznih funkcionalnih područja u cilju potpore pristupanja Republike Kosovo euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama, te jačanju kapaciteta i transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u Oružane snage Republike Kosovo (OSRK).
 
Hrvatski vojnici u mirovnoj misiji KFOR
 
Anušić je zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnikom Tihomirom Kundidom posjetio pripadnike 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciji potpore miru - Kosovo Force (KFOR), koji trenutačno broji ukupno 149 pripadnika, stoji u priopćenju, od čega je sedam pripadnica, a razmješteni su na tri lokacije - u kampu Film City u Prištini, kampu Villaggio Italia u Peći i na APOD Slatini između Prištine i Kosovske Mitrovice.
 
Hrvatska je ponosna na njih, poručio im je Anušić, jer je hrvatski vojnik, gdje god je došao u misiju, pokazao kvalitetu, te je primjer drugim vojnicima.
 
"Vaši prethodnici su stvarali državu i naša vojska je od Domovinskog rata izrasla u pravu, opremljenu vojsku, sposobnu odvraćati", kazao je.
 
Kundid je istaknuo kako je sudjelovanje u operaciji KFOR od iznimnog značaja za Hrvatsku jer dajemo doprinos miru u ovoj regiji.
 
Iskustvo ove misije dat će vama i vašim postrojbama dodatnu profesionalnu dimenziju, rekao je, i potom uručio Zlatnu medalju Johnu Bozicevicu, načelniku stožera KFOR-a.
 
Ministarstvo obrane ističe da operacija KFOR ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu, a namjera je nastaviti angažman hrvatskih pripadnika u Republici Kosovo sve do okončanja ove NATO operacije.
 
Anušić se u Janjevu sastao i sa zajednicom Hrvata koja je sve malobrojnija i suočena je s brojnim izazovima, stoga im izrazio je svoju podršku, a u razgovoru s don Matejem Palićem je poručio i da će se založiti za njihov bolji položaj.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti