Austrijska pokrajina uvodi hrvatski jezik kao predmet u školama

Austrijska pokrajina Štajerska će od sljedeće akademske godine uvesti hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskoga jezika u svoj redovni školski sustav, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Veliko je to postignuće i rezultat naših dugogodišnjih nastojanja da hrvatskoj djeci pružimo važnu osnovu za kvalitetno učenje materinskog jezika. Zahvaljujem Štajerskoj na velikom angažmanu u ovom području", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se danas sastao sa štajerskim ministrom za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Wernerom Amonom.
 
Kako se navodi u priopćenju, status hrvatskog jezika u austrijskom školstvu jedno je od značajnijih bilateralnih pitanja, a ova se odluka temelji na stajalištu da je hrvatski jezik službeni jezik Europske unije, zbog čega nastava iz predmeta BKS (bosanski/hrvatski/srpski jezik) više nije primjerena.
 
Ovo je, također, značajan korak prema cjelokupnom rješavanju poštivanja suvereniteta hrvatskog jezika u Austriji, dodaje se u priopćenju, budući da na saveznoj razini još uvijek postoji preporuka Saveznog ministarstva obrazovanja, znanosti i istraživanja iz 1996., vezano uz nastavu materinskog jezika, za bosanski, hrvatski i srpski jezik, o nerazdvajanju prema etničkim pripadnostima.
 
Grlić Radman je istaknuo kako su Hrvati u Austriji dobro integrirani, te da dvije prijateljske zemlje imaju duge povijesne veze, dok je hrvatski jezik u statistikama uveden kao samostalan jezik prije više od sto godina.
 
"Ovaj veliki korak u Štajerskoj otvara put zadovoljavajućem statusu hrvatskog materinskog obrazovanja i hrvatskog jezika diljem Austrije", dodao je ministar Grlić Radman.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti