Bačić: Dogovor oko imenovanja državnih tajnika u idućih 15-ak dana

Slika /Vijesti/2024/Srpanj/09_srpnja/Bačić 11.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić poručio je danas, nakon sastanka parlamentarne većine, da još nisu postigli dogovor o popunjavanju kompletne kadrovske križaljke po ministarstvima te najavio da bi državni tajnici trebali biti imenovani u idućih 15 dana.

"Teme koje su dominirale na sastanku bile su Zakon o igrama na sreću, glasanje u petak u Hrvatskom saboru o guverneru, zamjeniku i jednom viceguverneru Hrvatske narodne banke, izbor deset ustavnih sudaca koji će biti gotov na jesen te, vrlo važno, pitanje dužnosničkih plaća", izvijestio je ministar Bačić, i dodao kako je ministar uprave, pravosuđa i digitalne transformacije zadužen da za iduću sjednicu Vlade pripremi okvir koji bi definirao visinu dužnosničkih plaća, pojasnivši kako će se to provesti u dva koraka.
 
Kako je rekao, jedan korak bi se odnosio na osnovicu koju utvrđuje Vlada Uredbom, a drugi na usklađivanje koeficijenata svih dužnosnika kroz zakon, koji bi prošao redovitu saborsku proceduru na jesen.
 
Jedna od tema je bila i imenovanje državnih tajnika u pojedinim ministarstvima, međutim Bačić nije otkrio previše detalja, osim da bi taj dogovor na razini koalicijskih partnera mogao biti završen kroz idućih 15 dana, a o kvotama po pojedinom koalicijskom partneru, kazao je, nisu razgovarali.
 
"U svakom slučaju ne želimo da dođe do većeg povećanja državnih tajnika u odnosu na postojeći broj. Činjenica da sad imamo veći broj ministarstava, znači da će automatski doći do povećanja broja državnih tajnika, ali to ne bi bio onaj broj koji se spominje u javnosti nego bi bio manji", poručio je Bačić.
 
Smatra kako dogovor oko popunjavanja kompletne kadrovske križaljke ne traje dugo, pojasnivši kako je Vlada je imenovana tek prije mjesec i pol dana, a najveći dio ministara i državnih tajnika je ostao na svom mjestu od ranije i najveći dio njih će i nastaviti raditi.
 
"Nije bilo nikakvog problema nego jednostavno još nismo zaokružili taj paket svih tajnika, kako onih koji dolaze iz kvote HDZ-a, tako i kvote partnera", naglasio je.
 
Dok ne vidimo o čemu se radi u programu Rodnih studija, ne možemo o tome raspravljati
 
Na novinarski upit jesu li s koalicijskim partnerima razgovarali o uvođenju novog studijskog programa Rodni studiji na Filozofskom fakultetu, Bačić je odgovorio kako o tome nije bilo govora.
 
"To je još na razini jedne od sastavnica Sveučilišta, i bilo kakvu raspravu na razini parlamentarne većine ne možemo voditi dok ne vidimo o čemu se radi, kakav je program, je li to prošlo evaluaciju Sveučilišta, i ne čujemo jasan stav Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih", izjavio je.
 
Upitan je li na skorašnjem dnevnom redu Vlade donošenje novog zakona o pobačaju, i što bi se eventualno mijenjalo u odnosu na postojeći zakon, Bačić je rekao da ga još nisu pripremili, istaknuvši kako je važno da je Ustavni sud rekao da postojeći zakon nije protivan Ustavu, međutim, traži se određeno usklađivanje koje će se moći utvrditi onog trenutka kada se na razini vladajuće većine postigne suglasnost.
 
Bačić je najavio i da bi do kraja ovog, odnosno početkom idućeg mjeseca mogao imati nacrt prijedloga stambene politike, kazavši kako se izrada nacrta polako privodi kraju.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti