Bačić: Hrvatska je danas uređenije društvo nego što je bila prije osam godina

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/13 ozujka/Ministar Bačić 13.3..JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u današnjoj je emisiji A sada Vlada istaknuo brojna Vladina postignuća tijekom proteklih osam godina, a osvrnuo se i na obnovu nakon potresa, s čijom dinamikom je zadovoljan, uz poruku kako sada ulazimo u mirnije razdoblje u kojem će obnova biti dodatno ubrzana.

Sutra će Hrvatski sabor donijeti odluku o raspuštanju i ona stupa na snagu danom donošenja, što ostavlja mogućnost predsjedniku Republike da već sutra donese odluku o održavanju parlamentarnih izbora, i u tom je slučaju prvi datum održavanja izbora nedjelja 14. travnja, do je zadnji rok za održavanje izbora nedjelja 12. svibnja, a Bačić vjeruje kako će predsjednik odmah nakon raspuštanja Hrvatskog sabora donijeti odluku o datumu održavanja izbora.
 
Hrvatska je danas sigurno uređenije društvo nego što je bila prije osam godina kada smo 2016. preuzeli odgovornost za upravljanje Hrvatskom, kazao je, i dodao da tome u prilog govore svi relevantni makroekonomski pokazatelji, navodeći kao primjer podatak da je Hrvatska 2016. bila na razini 60% prosjeka Europske unije, a u osam godina hrvatski BDP je došao na 75% prosjeka Europske unije.
 
Nabrojao je i neka od postignuća aktualne Vlade, poput povećanja prosječne plaće za 60% i mirovine za preko 60%, do je minimalna plaća 104%.
 
Istaknuo je i povećanje svih socijalnih davanja, uz napomenu kako je puno veći broj djece u sustavu dječje doplatka, a kada se govori o izgrađenosti Hrvatske, odnosno o realizaciji strateških projekata, bilo prometnih, bilo gospodarskih, rekao je kako je napravljen ogroman iskorak izgradnjom Pelješkog mosta, izgradnjom autoceste kroz Baranju, probijanjem druge cijevi tunela Učka, kao i brojnim brzim cestama diljem Hrvatske, a napravljen je i LNG terminal na Krku, koji Hrvatsku postavlja kao energetsko čvorište, odnosno plinsko čvorište u jugoistočnoj Europi.
 
Ušli smo u brojne investicije, podsjetio je Bačić, nema praktički većeg grada u Hrvatskoj koji ne radi svoju aglomeraciju.
 
„Svojevrsno povjerenje koje možemo iščitati dali su nam naši građani i javljanjem i aktiviranjem i ulaskom u sustav kupnje državnih obveznica i trezorskih zapisa. Ako nemate povjerenje u državu ili u ljude koji tu državu vode, u Vladu koja tu državu vodi, onda se u to ne biste upuštali. Taj podatak čini mi se oslikava da naši sugrađani vjeruju ovoj Vladi, jer u vrlo kriznim trenucima Hrvatska nije imala niti socijalnih fraktura, nije bilo otpuštanja, nikada više zaposlenih, i u isto vrijeme nikada nije bio manji broj nezaposlenih“, zaključio je ministar.
 
Mi smo najzainteresiraniji da se sve afere raščiste do kraja
 
Bačić je kazao kako značajan broj ministara nije na svojim pozicijama, ali da je vrlo mali broj njih bio obuhvaćen istražnim radnjama, te da nije točno kako su zbog toga otišli iz Vlade.
 
„Mi smo najzainteresiraniji da se sve afere i nezakonitosti do kraja raščiste i utvrde krivci, svi oni koji su u takvim nečasnim i nezakonitim radnjama sudjelovali“, poručio je.
 
Ako govorimo primjerice o sredstvima europskih fondova, nastavio  je, premijer i ova Vlada su se najviše izložili kako bismo dobili velika sredstva iz europskih fondova, i nama najviše smeta da netko drugi ta sredstva, za koja smo se izborili, sada uzima nezakonito i troši.
 
Smatra kako takve afere neće štetiti Vladi, koja je učinili sve da ta sredstva dobijemo i stoga, kako je kazao, želimo da se sve ispita, da se krivci utvrde i primjereno kazne.
 
Prisega glavnog državnog odvjetnika u Hrvatskom saboru
 
Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić danas će prisegnuti u Hrvatskom saboru, a na pitanje čemu žurba s prisegom, Bačić je odgovorio protupitanjem zbog čega bi nekome smetalo da, ako je taj novi glavni državni odvjetnik izabran u nikad transparentnijem postupku, sukladno zakonu, položi prisegu koja je samo deklaratorni čin.
 
Dodao je kako se samom prisegom neće mijenjati ništa u proceduri, jer je Turudić izabran većinom glasova u Hrvatskom saboru, kako je to zakonom predviđeno, i stupit će na dužnost 26. svibnja.
 
Ulazimo u mirnije razdoblje u kojem će obnova biti ubrzana
 
Bačić je naglasio kako mu je jedan od prioriteta, kad je preuzeo dužnost, bila obnova područja zahvaćenih zagrebačkim i petrinjskim potresom.
 
„Tada sam rekao svoja dva temeljna cilja, prvi je da do kraja lipnja 2023. potrošimo sva sredstva u iznosu od milijardu i tri milijuna eura koliko smo iz Fonda solidarnosti dobili za zagrebački i petrinjski potres. Mi smo, ne samo potrošili sredstva iz Fonda, nego smo u tom roku potrošili 50 posto više sredstava nego što nam je odobreno, čime smo se i kao državna administracija, ali i kao struka, iznimno iskazali. Mi smo se odlučili na kvalitetniju obnovu i to je zahtijevalo puno više znanja, posla, i to nas je na određeni način malo usporilo“, rekao je.
 
Drugi cilj bio je sugrađane koji su u kontejnerskim naseljima smjestiti u prikladniji smještaj, dodaje, naglasivši kako se velik dio njih vratio u svoje obnovljene zgrade, a dio je u drugom kvalitetnom smještaju u državnim stanovima, u novim višestambenim zgradama koje smo izgradili u Glini i u Petrinji, i u novim drvenim kućama.
 
„Dakle zatvorili smo sva kontejnerska naselja i to sam bio rekao da ćemo napraviti do 1. studenog. Taj posao smo završili u roku“, kazao je ministar Bačić.
 
Kako se dovršavaju projekti financirani iz Fonda solidarnosti, ostaje dovoljno prostora za angažman građevinske operative na obnovi privatne imovine, a Bačić je naglasio i kako je prestao rast cijena građevinskih radova i usluga, te da polako ulazimo u mirnije razdoblje, kada će i sama obnova biti ubrzana.
 
Obnovili smo 11.600 lokacija, što podrazumijeva 42.500 stambenih jedinica, izvijestio je ministar, zamolivši građane za još malo strpljenja.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti