Bačić: Hrvatsko građevinarstvo značajan generator razvoja

Slika /Vijesti/2023/Studeni/10 studenog/Bačić 11.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je na savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, da hrvatsko građevinarstvo raste brže nego BDP i da je značajan generator razvoja gospodarstva.

Bačić je kazao da je prema podacima za prvih sedam mjeseci ove godine hrvatska građevinska industrija rasla u odnosu na prošlu godinu za 3,5 posto, više u odnosu na planirani rast BDP-a od 2,8 posto.

Udjel građevinskog sektora u BDP-u je pet posto, veći je nego europski prosjek, a brojni su razlozi, od korištenja EU fondova do drugih investicija.

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj bolje napreduje nego prosjek EU-a, čak bolje nego u Francuskoj, Njemačkoj ili Italiji te je u zadnjih sedam godina rast obujma građevinskih radova oko 50 posto.

Broj zaposlenih u građevini zadnjih pet i pol godina povećan za 55 posto

Bačić ističe da posla ima, kao i narudžbi, ali nedostaje kvalitetne radne snage koja može zadovoljiti potražnju u Hrvatskoj. U građevini je broj zaposlenih zadnjih pet i pol godina povećan za 55 posto.

Do kraja godine očekuje se da će biti izdano oko 11 tisuća građevinskih dozvola, kao lani.

Trećeg i završnog dana savjetovanja ekonomista, koje organizira Hrvatsko društvo ekonomista raspravljalo se o građevinskoj industriji kao jednom od nositelja razvoja.

Govoreći o stanogradnji i tržištu nekretnina, ministar Bačić je rekao da su se radile brojne studije po kojima se veći broj kupaca pojavio ulaskom Hrvatske u EU, a svaka treća nekretnina prodana je strancima, također svaka treća plaćena u gotovini.

To, posljedično, rezultira rastom cijena nekretnina, kazao je, dodavši da se cijene pomalo stabiliziraju.

U pripremi nacionalna stambena strategija

Bačić naglašava da se priprema nacionalna stambena strategija. Pritom ističe da se u 15 posto stanova u Hrvatskoj lani električno brojilo nije pomaklo.

Tako se, kazao je, od 370 tisuća stanova u Zagrebu, na njih oko 54 tisuće vrata nisu otvorila, prazni su, a vjerojatno su poslužili kao investicija. Država na to, smatra, može odgovoriti poreznom politikom i te stanove privesti funkciji ili krenuti s novom ponudom, gradnjom novih stanova, koji će se plasirati na tržište.

Po riječima ministra, jedan od prioriteta je Izmjena Zakona o gradnji, njegove nove odrednice se pripremaju, a spomenuo je i izmjene Zakona o najmu stanova i stare sporove koji još nisu riješeni, kazavši da će država morati ići s novim stanovima, najviše u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci.

Želja je stvoriti prijateljsko okruženje za nove investicije, a za to su potrebne tri pretpostavke - sređeni katastar i zemljišne knjige, koje kod nas to još nisu, zatim da budemo premreženi prostornim planovima, čime možemo biti zadovoljni te stabilan porezni sustav, zaključio je na kraju izlaganja ministar Bačić.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti