Bačić o obnovi: Pojednostavnit ćemo procedure i početak radova

U emisiji "A sada Vlada" gostovao je novoimenovani potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić koji je jučer, zajedno s ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem, dobio potporu vladajuće većine u Saboru.

O preuzimanju nove funkcije ministar Bačić je rekao da je dugo vremena razgovarao s premijerom.

„Obnova je postala strateški prioritet ove Vlade. To je moja struka, mogu se uključiti vrlo brzo“, kazao je i dodao:

„Preda mnom je velik izazov, svjestan sam težine posla, tereta odgovornosti, očekivanja naših sugrađana na Banovini i u zagrebačkom području. Potpuno sam posvećen poslu koji je ispred mene.“

Istaknuo je da ne ovisi sve samo o njemu te je nužna suradnja s regionalnim, područnim i lokalnim vlastima i svih gradonačelnika Zagreba, načelnika i župana.

„Bez njihovog angažmana, bez njihove pomoći teško ćemo napraviti taj nužni iskorak“, kazao je.

Na pitanje strahuje li od mogućeg neuspjeha rekao je da je strah opravdan jer nije jednostavno.

„Da je jednostavno to bi već bilo riješeno. No mislim da sam u ovih par dana, kad sam se posebno posvetio tome, utvrdio koja su uska grla, u čemu su problemi, imam viziju kako ćemo ubrzati i pokrenuti. Ali to treba realizirati“, rekao je ministar.

Kazao je da se ovih dana na tome radi, da su već napisane izmjene zakona.

„Strahovito ćemo pojednostaviti procedure. Smanjit ćemo broj potrebnih dokumenata za 40 posto. Smanjit ćemo broj sudionika, učinit ćemo protočnim donošenje odluka, pojednostavnit ćemo početak radova“, naveo je.

Kazao je da Vlada želi da se što prije krene sa svim mogućim aspektima - i konstrukcijskom obnovom u organizaciji države i samoobnovom, konstrukcijskom obnovom zgrada, zamjenskim kućama i izgradnjom višestambenih kuća.

Na kraju je istaknuo da je uključio u obnovu još jedno veliko državno tijelo - Agenciju za promet nekretninama koja je sama po sebi stručna, a ljudi iz te agencije dobro će doći da pokrenu izgradnju višestambenih kuća.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti