Bačić pozvao zaštićene najmoprimce i vlasnike stanova da se prijave u Registar

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/23 svibnja/Bačić 11.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić pozvao je danas vlasnike i zaštićene najmoprimce da se prijave u Registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci, kako bi mogli ostvariti prava.

Prijava se podnosi ako je vlasnik/suvlasnik stana fizička osoba ili trgovačko društvo, a nije ju potrebno podnositi ako je stan u vlasništvu države, jedinice lokalne samouprave ili ustanove u vlasništvu države, odnosno jedinice lokalne samouprave.
 
Zaštićeni najmoprimci stječu pravo vlasništva po povoljnim uvjetima, mogućnost isplate umjesto stambenog zbrinjavanja, mogućnost trajnog stambenog zbrinjavanja u stan u vlasništvu države po cijeni od dva eura po četvornom metru, kao i plaćanje troškova selidbe za ranjive skupine u iznosu od 1000 eura.
 
Prijave se mogu podnijeti do 15. srpnja u resornom ministarstvu u Zagrebu, putem e-pošte ili preporučeno poštom, te u Splitu u Upravi za raspolaganje i upravljanje nekretninama, a podnose se putem obrasca dostupnog na internetskim stranicama ministarstva. Uz prijavu je potrebno dostaviti ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje, odnosno dokaz vlasništva nad stanom.
 
Bačić je na konferenciji za novinare iznio kratku kronologiju dosadašnjih pokušaja rješavanja problema zaštićenih najmoprimaca, podsjetivši na mogućnosti koje donosi posljednje zakonsko rješenje, odnosno pet načina rješavanja problema: nagodba stranaka, isplata zaštićenog najmoprimca, useljenje u stan u vlasništvu države, zamjena stanova između vlasnika i države ili država kupuje stan od vlasnika.
 
U Registar trenutno prijavljeno 200 stanova
 
S jučerašnjim danom u Registar je prijavljeno oko 200 stanova, od čega se 55 posto prijavljenih stanova nalazi u Zagrebu, njih 30 posto u Splitu, te 7,5 posto u Dubrovniku, dok ministar Bačić očekuje da će ukupno biti 600 do 800 prijava.
 
Za sve su osigurana sredstva u proračunu, a procijenjeno je da će ukupno biti potrebno 107 milijuna eura.
 
Bačić je najavio i kako će se u resornom ministarstvu osnovati posebna Uprava koja će se baviti isključivo rješavanjem pitanja zaštićenih najmoprimaca, odnosno vlasnika stanova.
 
Potvrdio je da su protiv posljednjeg zakonskog rješenja Ustavnome sudu podnesena dva zahtjeva za ocjenom ustavnosti, međutim, poručio je, neće se čekati ishod i odluka Ustavnoga suda, već se ide u provedbu zakonskog rješenja.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti