Bačić: Uskoro predstavljanje Nacionalnog plana stambene politike

Slika /Vijesti/2024/Lipanj/19_lipnja/Bacic_A_sada_Vlada.png

Suradnja s kolegama iz DP-a u Vladi je odlična, kazao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Napomenuo je da je za izbor 10 sudaca Ustavnog suda potrebna politička volja i vjeruje da će se to i provesti. Najavio je da će se 27. srpnja predstaviti Nacionalni plan stambene politike.

Vezano za obnovu, ministar graditeljstva istaknuo je da bi se za dio zagrebačkog potresa, prije svega Krapinsko-zagorske županije, u smislu izgradnje zamjenskih kuća i kompliciranih konstrukcijskih obnova, ove ili iduće godine trebala polako privoditi kraju.

Nešto malo sporija će, kazao je, biti konstrukcijska obnova.

"Mi ćemo grad Zagreb još neko vrijeme morati obnavljati s obzirom na veliki broj višestambenih zgrada, to je iznimno zahtjevna konstrukcijska obnova", naglasio je.

Na Banovini obnovljeno 12.000 lokacija sa 45.000 stambenih jedinica

Naveo je da su na Banovini dosad obnovili ukupno gotovo 12.000 lokacija sa 45.000 stambenih jedinica, a na području Sisačko-moslavačke županije grade i potpuno novi stambeni fond sa 56 višestambenih zgrada s gotovo 1000 stanova.

Ministar je najavio i da će 27. srpnja predstaviti Nacionalni plan stambene politike.

Vladajuća većina i Vlada iznimno dobro funkcioniraju

Na upit da komentira novu Vladu, potpredsjednik Bačić rekao je da nova koalicijska vlada egzistira već 32 dana je je u velikom dijelu vlada kontinuiteta, ali uvijek postoji na početku potreba da se ministarstva ustroje.

Dodao je da se donose akti u unutarnjem ustrojstvu nekoliko ministarstava, kao što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo demografije i useljeništva, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije. U tom kontekstu, kazao je, nadležni ministri polako rade reorganizaciju.

„Suradnja s našim kolegama iz Domovinskog pokreta je odlična. Svakodnevno smo u kontaktu“, rekao je ministar i istaknuo da se pripremaju zajednički akti u ministarstvima.

Navodi da vladajuća većina i Vlada iznimno dobro funkcioniraju i da tu ne vidi nikakav problem.

„Novi ministri se polako uhodavaju, upoznaju svoj resor i pripremaju sa svojim suradnicima sve potrebne akte i zakone“, kazao je Bačić.

Naglasio je da je obostrana želja da koaliciju odrade do kraja mandata i dodao da sve aktivnosti idu u tom smjeru.

„Razlike postoje, ali mi smo njih velikim dijelom nadišli potpisivanjem koalicijskog sporazuma“, rekao je.

Pojasnio je da je koalicijski sporazum ustvari pretočen u program Vlade, tako da ono sve što piše u programu Vlade je ekstenzivno tumačenje ili provedba samog sporazuma.

„S tim smo našim programom koji smo predstavili u Saboru prezentirali sam koalicijski sporazum, a za sada ga nismo imali namjeru objavljivati", rekao je.

Koalicija je pokazala da ima širinu i može iznaći rješenja u krizi

Što se tiče suradnje s DP-om, Bačić je ustvrdio da je koalicija pokazala da ima širinu i može iznaći rješenja i kada se činilo da će dovesti do krize u funkcioniranju vlade na pitanju imenovanja čelnika SDSS-a Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine.

Podsjetio je da u u pravilu, čelnika toga Odbora predlažu manjine.

„Oni se sami među sobom dogovore, a onda to Vlada i oporba u načelu prihvaćaju. I sada je prevladalo mišljenje da treba s tom praksom nastaviti, bez obzira što Domovinski pokret nije bio najsretniji s tom činjenicom“, kazao je Bačić te da se nakon sastanka-dva to riješilo.

Bačić: Naći 10 sudaca koji će zadovoljiti kriterije vladajućih i oporbe

Govoreći o izboru sudaca Ustavnog suda, za što je potreban 101 glas u Hrvatskom saboru, pa su u skladu s tim potrebni i glasovi opozicije, ministar je kazao kako vjeruje da će biti snage i političke volje za izbor sudaca.

„Moramo naći 10 sudaca koji će zadovoljiti kriterije i razmišljanja vladajućih i razmišljanja oporbe“, rekao je.

Na upit da komentira putovanje predsjednika Hrvatskog sabora na utakmicu, kazao je da mu nije jasno u čemu je problem, jer su na prijašnje prvenstva visoki dužnosnici vodili svoje članove obitelji i da to nije bilo sporno.

Smatra da bi se pravilnikom moglo propisati detaljnije korištenje službenog vozila, bilo da se radi o zrakoplovu, helikopteru, automobilu i da bi se time možda ovakva događanja moglo učiniti nespornim.

„Svima nam je jasno da je danas utakmica - "biti ili ne biti" za nastavak sudjelovanja u završnom dijelu Europskog nogometnog prvenstva. Vjerujem da će naši momci danas doista tu utakmicu odraditi onako kako očekujemo od njih i da ćemo ostvariti iznimno dobar rezultat“, kazao je o predstojećoj utakmici reprezentacije s Albanijom.
 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti