Balkenende: Ne treba povezivati Ustav EU i Tursku sa članstvom Hrvatske u EU

Ne postoji veza između rasprave koja se u EU vodi o Ustavu i pitanja članstva Hrvatske u Uniji, kao što ne postoji ni veza između pregovora o članstvu Turske i onih o članstvu Hrvatske jer su to dvije odvojene stvari rekao je u srijedu u Zagrebu nizozemski premijer Jan Peter Balkenende koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj kao prvi predsjednik nizozemske vlade ikada.

ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Ne postoji veza između rasprave koja se u EU vodi o Ustavu i pitanja članstva Hrvatske u Uniji, kao što ne postoji ni veza između pregovora o članstvu Turske i onih o članstvu Hrvatske jer su to dvije odvojene stvari rekao je u srijedu u Zagrebu nizozemski premijer Jan Peter Balkenende koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj kao prvi predsjednik nizozemske vlade ikada.

"Želim biti sasvim jasan - ne postoji veza između rasprave o Ustavu i pitanja članstva Hrvatske u EU. Na Hrvatskoj je da ispuni postavljene kriterije i ako to ostvari članstvo će uslijediti, rekao je Balkenende u izjavi za novinare nakon susreta s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Također ne postoji povezanost između rasprava o članstvu u EU Turske i Hrvatske. To su dva odvojena puta u kojima treba poštovati fair play - pošteni postupak i ispunjenje kriterija" rekao je Balkenende.

Prvi nizozemski premijer koji je službeno posjetio Hrvatsku rekao je kako se našoj zemlji divi na putu kojim je krenula s obzirom na tešku prošlost jer "nije bilo lako okrenuti se i suočiti s novim izazovima".

"Mnogo toga je već ostvareno, ali treba ispuniti sve kriterije, obaviti reformu pravosuđa i provesti borbu protiv korupcije, no uvjeren sam da idete u tom smjeru koji će vas dovesti do članstva (u EU)", rekao je Balkenende, ocjenivši da je to važno ne samo za Hrvatsku i EU već i za zemlje u okruženju.

Pred Hrvatskom je puno mogućnosti, ali i puno odgovornosti, osobito za regiju, rekao je Balkenende i ocijenio kako Hrvatska ime vrlo važnu ulogu u suradnji glede budućnosti zemalja bivše Jugoslavije.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo zbog prvog službenog posjeta jednog nizozemskog premijera Hrvatskoj, ocjenivši to velikim korakom u razvoju ukupnih bilateralnih odnosa Hrvatske i
Nizozemske.


Hrvatska je, prema riječima svojeg premijera, osobito zainteresirana za gospodarsku suradnju s Nizozemskom koja je na petom ili šestom mjestu po stranim ulaganjima u zemlji. Sanader je ustvrdio kako postoji veći potencijal za buduća nizozemska ulaganja u Hrvatsku podsjetivši da na Korčuli i u Belom Manastiru već postoje zajednički projekti.

Sanader je svojeg gosta izvijestio da će Hrvatska biti iznimno aktivna u susjedstvu podsjetivši na to kako upravo predsjeda Procesom za suradnjom u jugoistočnoj Europi (SEECP). Napomenuo je kako u suradnji s Europskom komisijom i predsjedateljem Pakta o stabilnosti o JE Erhardom Busekom postoji plan da SEECP polako preuzme dio odgovornosti POS-a koji zbog političkih odnosa ide svom kraju. Također je podsjetio i na transformaciju CEFTA-e sukladno hrvatskom prijedlogu koja će obuhvaćati zemlje JE i Moldovu i koja bi, ako sve bude prema planu, od listopada trebala funkcionirati prema novom amandmanu.

"Stalo nam je do trajne političke stabilnosti u našem okruženju, jer ne želimo da Hrvatska uđe u EU i NATO, a da u regiji ostanu neriješeni problemi", rekao je Sanader i dodao kako te dvije stvari ipak ni na koji način nisu povezane jer će Hrvatska napredovati isključivo prema individualnim postignućima. Jan Peter Balkenende izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u prvom službenom posjetu Hrvatskoj rekavši kako je kao mlađi već bio turistički u našoj zemlji i kako bi svakome preporučio dolazak ovamo.

Doista bih predložio ljudima da dođu u Hrvatsku jer imate prelijepu zemlju s predivnim okolišem koji je vrlo privlačan turistima, kazao je Balkenende ustvrdivši kako je povratak turista u Hrvatsku jedan od dokaza da stvari idu u dobrom smjeru.



Pisane vijesti