Predsjednik Vlade RH s predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske na izložbi ''Novi svjetionici hrvatskog Jadrana''

Hrvatski i nizozemski premijer Ivo Sanader i Jan Peter Balkenende posjetili su danas u Klovićevim dvorima izložbu "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", na kojoj su predstavljeni pilot projekti preinake sedam odabranih jadranskih lokacija koji će, po načelu održivog razvoja, sačuvati vrijednost i posebnost krajolika Jadranske obale kao nove destinacije za svjetsku industriju turizma.

ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski i nizozemski premijer Ivo Sanader i Jan Peter Balkenende posjetili su danas u Klovićevim dvorima izložbu "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", na kojoj su predstavljeni pilot projekti preinake sedam odabranih jadranskih lokacija koji će, po načelu održivog razvoja, sačuvati vrijednost i posebnost krajolika Jadranske obale kao nove destinacije za svjetsku industriju turizma.

Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo "malom ali značajnom izložbom" i projektom održivog razvoja, istaknuvši značajnu ulogu arhitekata i umjetnosti u razmjeni dviju zemalja.

Nizozemski premijer Balkenende rekao je kako je izložba i projekt održivog razvoja primjer dobre suradnje i protoka znanja Hrvatske i Nizozemske.

Premijeri su dobili i knjigu "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", koja bi po riječima prodekana Berlage Instituta iz Rotterdama Vedrana Mimice trebala biti priručnik za razvoj Jadranske obale. Kako je projekt u skladu s europskim turističkim tendencijama, Mimica je ocijenio kako će i pilot- projekt sedam lokacija "podržati" hrvatski ulazak u europske integracije.

Taj pilot-projekt razvoja obale, koji se vodi pod metaforičnim nazivom "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", financira se kroz Matra program nizozemskog ministarstva vanjskih poslova koje podupire procese socijalne transformacije u zemljama kandidatima za članstvo u Europskoj Uniji, jačajući sposobnosti lokalne zajednice i nevladinih udruga da integriraju zahtjeve o razvoju svoje sredine u urbanističke razvojne planove.

Inicijatori i realizatori projekta su Udruženje hrvatskih arhitekata i Berlage Institute iz Rotterdama, koji su danas organizirali jednodnevni seminar pod nazivom "Mediteran kakav bi mogao biti".



Pisane vijesti