Banožić: Hrvatska podupire proces transformacije snaga sigurnosti Kosova u oružane snage

Hrvatska podupire proces transformacije Kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage kao i želju da pridonose međunarodnim misijama i operacijama, rekao je ministar obrane Mario Banožić, koji boravi u službenom posjetu Kosovu, na sastanku s kosovskim kolegom po dužnosti Armendom Mehajem u Prištini.

Ovaj četvrti bilateralni susret ministara obrane ujedno je i prvi službeni posjet ministra Banožića Kosovu koji se održava na poziv kosovskog ministra Mehaja iz travnja ove godine kada je prvi put boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz MORH-a.

"Podupiremo proces transformacije Kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage sukladno važećem mandatu i predviđenoj dinamici kao i želju da pridonose međunarodnim misijama i operacijama", rekao je Banožić.

Na sastanku su istaknuti dobri prijateljski odnosi dviju zemalja te uspješna obrambena suradnja koja je potvrđena i potpisivanjem novog Memoranduma o suglasnosti između ministarstava obrane Hrvatske i Kosova.

Memorandum kojim se osnažuje suradnja u velikom broju područja povezat će dvije zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu.

Ministri su se složili da je nastavak zajedničkog strateškog dijaloga od velike važnosti u procesu stabilizacije prostora jugoistočne Europe.

Banožić je potvrdio da Republika Hrvatska snažno podupire euroatlantski put Kosova te da će, kao i do sada, pružati pomoć u reformskim procesima na tom putu.

„Pozdravljamo što skorije punopravno članstvo Republike Kosovo u regionalnim inicijativama i organizacijama, poput inicijative A5. To je dobar put za jačanje regionalnog dijaloga i sigurnosne suradnje i može biti integralni dio odgovora na sigurnosne izazove u regiji", kazao je. 

Višegodišnji doprinos Hrvatske u NATO operaciji KFOR na Kosovu

On je istaknuo višegodišnji doprinos Hrvatske u NATO operaciji KFOR na Kosovu. "Kao primjer naše obrambene suradnje i nastojanja Republike Hrvatske za uspostavom trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti na Kosovu, ali i na prostoru jugoistoka Europe, mogu istaknuti i doprinos koji Republika Hrvatska daje već 12 godina u NATO operaciji na Kosovu."

Dodao je da je Hrvatska ove godine pojačala angažman u operaciji KFOR, u kojoj je trenutačno raspoređen 141 pripadnik Hrvatske vojske, te da će se taj angažman nastaviti do potpunog ispunjenja temeljnih zadaća operacije.

Posebno je zahvalio ministru Mehaju i kosovskoj Vladi na kontinuiranoj potpori i pomoći koju pružaju hrvatskoj zajednici na Kosovu.

Ministar obrane Mehaj je istaknuo kako mu je zadovoljstvo s ministrom Banožićem razgovarati ne samo o interesima dviju zemalja u obrambenom smislu već i o sigurnosti i stabilnosti cijele regije.

„Kao narode i države spajaju nas slični izazovi u prošlosti, što je dodatno učvrstilo prijateljstvo među našim narodima. Uz to imamo zajedničke strateške interese i vizije, predanost regionalnim i globalnim pitanjima te miru i sigurnosti regije“, rekao je Mehaj. 

Istaknuo je kako je to prijateljstvo dodatno potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o obrambenoj suradnji kojim se otvara put još boljoj suradnji u obrazovanju i osposobljavanju vojnog osoblja, razvoju zajedničkih vježbi, mogućnostima sudjelovanja u međunarodnim operacijama i misijama, stoji u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Mario Banožić