Banožić: Hrvatska se dokazala kao pouzdana članica NATO saveza

Ministar obrane Mario Banožić u petak je u čestitki povodom 13. obljetnice članstva u NATO savezu ocijenio da se Hrvatska dokazala kao pouzdana članica Sjevernoatlantskog saveza sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

"Članstvom u NATO savezu Republika Hrvatska je ostvarila jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih ciljeva od svoga osamostaljenja te aktivno pridonosi svjetskoj i europskoj sigurnosti. Postali smo dio jakog sustava kolektivne obrane", istaknuo je ministar Banožić.

Ocijenio je da se u proteklih 13 godina Hrvatska dokazala kao pouzdana članica NATO saveza sudjelovanjem u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima čime jačamo našu interoperabilnost sa saveznicima.

Ministar obrane istaknuo je da Hrvatska kontinuirano ulaže u obranu kako bismo se pokazali odgovornima u brzim i mijenjajućim međunarodnim odnosima s puno sigurnosnih ugroza.

Modernizacija i opremanje Hrvatske vojske

Hrvatska za obranu izdvaja 2,16 posto BDP-a, čime je postala jedna od osam NATO članica koja je premašila zadanih 2 posto, poručio je resorni ministar Mario Banožić povodom trinaeste obljetnice članstva u Sjevernoatlantskom savezu.

Inače, države članice NATO-a obvezale su se 2014. godine da će povećati izdvajanja za obranu od najmanje 2 posto BDP-a do 2024. godine, te najmanje 20 obrambenog proračuna za opremu oružanih snaga.

Hrvatska je, napominje Banožić, prošle godine i to premašila izdvajanjem 30,6 posto obrambenog proračuna za opremanje. Jedan od prioriteta je, napomenuo je, modernizacija i opremanje Hrvatske vojske te podizanje standarda života i rada hrvatskih vojnika.

Krajem prošle godine Hrvatska je potpisala Ugovor o kupnji borbenih zrakoplova Rafalea, što je najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u posljednjih 30 godina. Osim borbenih zrakoplova, stigla su i prva dva helikoptera Black Hawk, uskoro stižu oklopna vozila Bradley za kopnenu vojsku, a grade se i obalni ophodni brodovi za mornaricu.

Ispunjavanjem NATO ciljeva sposobnosti nastavljamo jačati i dalje Hrvatsku vojsku koje ne bi bilo bez hrvatskih branitelja koji su obranili i oslobodili našu Domovinu, istaknuo je Banožić.

Uz trinaestu obljetnicu pridruživanja NATO savezu, ministar obrane čestitao je i petnaestu obljetnicu osnivanja Gardijske mehanizirane brigade, jedne od najvećih postrojbi kopnene vojske, kojoj je zahvalio na ispunjavanju zahtjevnih zadaća na najbolji mogući način.

„Baštinite onaj pobjednički, neslomljivi duh slavnih Tigrova, Pauka, Gromova i Vukova, kao i ostalih postrojbi iz Domovinskog rata koje su vam i danas uzor, putokaz u djelovanju i životu“, stoji u čestitki ministra Banožića.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti