Banožić: Hrvatski piloti među najboljima na svijetu

Ministar obrane Mario Banožić danas je pilotima, za koje je rekao da su među najboljima u svijetu, čestitao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te istaknuo kako se oni posebno ističu u potpori civilnim institucijama kroz hitan medicinski prijevoz te sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti. 

"Hrvatski piloti među najboljima su u svijetu", izjavio je Banožić u Ministarstvu obrane povodu Dana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i 30. obljetnice osnutka to grane obrambenog sustava.

Istaknuo je kako upravo kroz zadaće potpore civilnim institucijama, odnosno kroz hitan medicinski prijevoz i sudjelovanje u protupožarnoj zaštiti, dolaze do izražaja sva pilotska znanja i vještine.
Odlikovanja, nagrade i pohvale pripadnicama i pripadnicima HRZ-a uručili su ministar Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec.

Čestitajući promaknutima, pohvaljenima i nagrađenima, Banožić se prisjetio hrabrih zrakoplovaca koji su se žrtvovali kako bi današnja Hrvatska bila slobodna i prosperitetna zemlja, istaknuvši kako nam je obveza čuvati uspomenu na hrvatske junake neba koji su ratnih godina braneći Hrvatsku prešli u povijest.

Ujednačen razvoj zrakoplovstva, mornarice i kopnene vojske

"Tada smo imali samo vjeru kako ćemo jednoga dana imati silu iz zraka, silu bez koje Hrvatska kopnena vojska ne može imati svoju funkciju, a isto tako ni Hrvatska ratna mornarica. Te tri sastavnice vrlo su značajne za obranu i njihov daljnji razvoj bit će ujednačen", poručio je.
Istaknuo je da je kroz godine ulaganja u HRZ pratila određena dinamika, uspješno je završen proces nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Najavio je i da će se HRZ  modernizirati i dalje, uvođenjem helikoptera Kiowa Warrior u operativnu uporabu, kao i skorim uvođenjem helikoptera Black Hawk u obrambeni sastav.

General pukovnik Jurković rekao je da se na danas s posebnim pijetetom prisjećamo svih branitelja, svih onih koji su svojim životom doprinijeli stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske te izgradnji Hrvatske vojske i HRZ-a koje su, ustvrdio je, jedinstvene jer su stvarane gotovo ni iz čega.

HRZ dosegao svoj vrhunac u Bljesku i Oluji

"Uz sportske, poljoprivredne i školske zrakoplove sami smo ugrađivali oružani sustav, a herojskim djelovanjem iz tih modificiranih aviona, kao i odvažnim preletima na slobodni teritorij RH, naši su piloti podizali moral branitelja i održavali vjeru u pobjedu. Vremenom je HRZ razvijao svoje sposobnosti i širio svoja krila da bi vrhunac dosegao u borbenim akcijama oslobađanja naše Domovine - Bljesku i Oluji", naglasio je.

Iako smo članica NATO-a, poručio je da su sigurnost i sloboda prvenstveno naša odgovornost te se za njihovo očuvanje moramo neprekidno pripremati. Stoga smatra i da je ulaganje u ljude te njihovo školovanje i obuku preduvjet za očuvanje zrakoplovne tradicije.

Jurković je izrazio uvjerenje će nabavka i stavljanje u uporabu novog višenamjenskog borbenog aviona Rafalea unaprijediti sposobnosti HRZ-a i HV-a.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Mario Banožić