Banožić i Parly: Hrvatska i Francuska žele osnažiti strateško partnerstvo

  • Slika /Vijesti/2020/11 studeni/23 studenog/Parly_3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministricu oružanih snaga Francuske Republike Florence Parly. Razgovarali su o bilateralnim odnosima i vojno-obrambenoj suradnji Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije i NATO-a, kao i ponudi za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Uz predsjednika Vlade bio je ministar obrane Mario Banožić. 

U izjavama za medije, ministar obrane Mario Banožić kazao je da Hrvatska smatra Francusku vrlo bitnom saveznicom s kojom već godinama njeguje odnose koji se temelje na povjerenju. Zahvalio je Francuskoj na snažnoj potpori koju je pružila Hrvatskoj prilikom pristupanja u Europsku uniju i kao članici NATO-a. 

"Naše odnose smo intenzivirali tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije", dodao je Banožić. 

Na današnjem sastanku razgovaralo se o daljnjoj suradnji, naveo je ministar Banožić, dodavši da sve zemlje članice Europske unije imaju problem po pitanju proračuna, što je posljedica krize uzrokovane pandemijom Covid 19. "Veselim se razmjeni iskustava s Francuskom koja bismo prenijeli i na naše gospodarstvenike", rekao je. 

Europskom obrambenom fondu sedam milijardi eura

Ministar je kazao da je bilo riječi i o Europskom obrambenom fondu za koji je iz Višegodišnjeg financijskog okvira predviđeno sedam milijardi eura, koje su na raspolaganju zemljama članicama. "Svakako ćemo razmjenom znanja i tehnologija pomoći našem gospodarstvu i razvoju obrambene industrije na sigurnost obrambenog sektora i svih građana Europske unije", kazao je ministar. 

Banožić je izrazio zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i Francuske u području obrane i sigurnosti, osobito vezano uz mornaricu. Zahvalio je francuskoj ministrici i na potpori hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u mirovnim misijama. 

Ministrica Florence Parly kazala je da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, posebice s obzirom na brojne izazove s kojima se Europa suočava, poput terorističkih napada i niz kriza koje su izbile na pragu EU-a, od Libije, preko Balkana do Nagorno Karabaha.

"Više nego ikada je ključno da Europljani osvijeste zajednički izazov. Znamo da na Hrvatsku možemo računati", naglasila je Parly.

Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona početkom iduće godine 

Što se tiče nabave višenamjenskog borbenog aviona, ministar Banožić je rekao da će međuresorno povjerenstvo nakon 12. prosinca dati prijedlog koji će uvažiti financijski karakter ponude, tehnički karakter ponude te vanjskopolitički kontekst i 'rok trajanja' sadašnjih MIG-ova 21.

Kazao je da bi Vlada konačnu odluku mogla donijeti početkom iduće godine. 

"Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja i sa samopouzdanjem čekamo rezultat odluke tehničkog povjerenstva. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti", rekla je Parly, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da potpuno neovisno razmotre ne samo francuski prijedlog već i prijedloge pristigle iz ostalih zemalja.

Podsjetila je da je Francuska dala ponudu za 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale koji su se, kako je istaknula, "dokazali u brojnim operacijama".

Ministrica Parly je kazala da Francuska želi s Hrvatskom, bez obzira na projekt nabave borbenih zrakoplova, "u cijelosti osnažiti naše strateško partnerstvo", uključujući suradnju unutar europskog programa za industrijski razvoj na području obrane.

Smatra da bi od toga korist imale i hrvatska i francuska industrija.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić