Banožić: Nastavit će se s ulaganjem u kopnenu vojsku i mornaricu

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/08 studenoga/24.jpg

U Banskim dvorima danas je održan pripremni sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s vojnim zapovjednicima uoči sutrašnje sjednice Vijeća za obranu te Vijeća za nacionalnu sigurnost. "Premijera Andreja Plenkovića izvijestili smo o situaciji u Oružanim snagama te o problemima od kojih su neki stari i 20-ak godina", rekao je ministar obrane Mario Banožić nakon sastanka s vojnim vrhom.

Na sastanku u Vladi, koji je trajao tri sata, bili su načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, njegov zamjenik Siniša Jurković, zapovjednici grana (kopnene vojske, zrakoplovstva, mornarice), ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te  potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Tema je prije svega bila materijalno stanje Hrvatske vojske odnosno gdje smo danas, što se planiralo, što se realiziralo i kako ćemo dalje", rekao je ministar Banožić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Razgovaralo se o tome da pojedini materijalni resursi istječu, a zaključili smo da to nisu problemi koji su nastali jučer niti danas, već problemi koji se vuku dugi niz godina, rekao je Banožić.

Razgovaralo se i o Dugoročnom planu razvoja (DPR) Oružanih snaga u kojem je, kako je rekao, uočio slabosti prvog dana kad je preuzeo resor obrane, a očituju se u popisu projekata koje treba, a nisu bili realizirani, jer DPR nije sadržavao terminski plan izvršenja, jasnog nositelja i jasan izvor
financiranja tih projekata.

Svi su zapovjednici na sastanku, rekao je, izrazili zadovoljstvo zbog "bitne promjene situacije u Hrvatskoj vojsci u odnosu na posljednjih pet godina", posebno kad je riječ o materijalnim pravima vojnika, kao i kod ulaganja u vojne objekte, a u kontekstu vraćanje vojske o pojedine gradove.

Zadovoljstvo je izraženo i zbog odluke o nabavci višenamjenskog borbenog aviona, dodao je te istaknuo da se razgovaralo i o projektima koji se tiču kopnene vojske i protuzračne obrane te "razvoja brigade, kao specifičnog NATO cilja koji Hrvatska treba ispuniti do 2027. godine".

Nastavit će se s ulaganjem u kopnenu vojsku i mornaricu, istaknuo je Banožić te najavio da će uskoro na sjednici Vlade biti projekt koji je započeo još 2014. godine, a odnosi se na završetak obalnih ophodnih brodova.

Najavio da će se sastanci na ovoj razini ubuduće održavati najmanje jednom godišnje te će biti prilika da se premijera upozna s realizacijom DPR-a koji će ubuduće, najavio je, imati jasne prioritete, izvore financiranja i jasne nositelje "kako se ne bi dogodilo, kao prijašnji godina, da neki projekti ostanu nerealizirani odnosno da ih se na vremenskoj crti pomiče za kasnije".

Tako ćemo čim prije riješiti probleme koji su se pojavili u vojsci, a nisu nastali jučer, ni prije tjedan ili mjesec dana ili godinu, rekao je dodavši da su neki od nerealiziranih projekata stari i 20 godina (sustavi protuzračne obrane, raketni sustavi).

Na sutrašnjem sastanku Vijeća za obranu očekujem konstruktivan razgovor

Na današnjem sastanku nije se razgovaralo o načinu na koji Ured predsjednika koristi materijalne resurse Oružanih snaga, rekao je Banožić te pretpostavlja da će se o tome razgovarati na sutrašnjim sastancima.

"Tu sam jasnog stava, Zakon o obrani je jasno propisao na koji se način se događa uporaba i korištenje sredstava Hrvatske vojske. Držimo se zakona", kazao je te dodao da je taj svoj stav predsjedniku izrekao više puta.

Na sutrašnjem sastanku Vijeća za obranu očekuje "konstruktivan razgovor kao što je bio danas, sa zapovjednicima koji su relevantni za razgovor o Hrvatskoj vojsci".

Govoreći o svome odnosu s predsjednikom Republike rekao je kako je, ako ga se pita hoće li ispuniti nekakva njegova očekivanja, potrebno argumentirano razgovarati.

"Ako od mene očekujete da ću potpisati odluku o postavljanju zapovjednika koja nije zakonita, odmah kažem – ne. Ako ćete očekivati da šutim o korištenju materijalnih resursa do kojeg dolazi na nezakonit način odmah ću reći - ne. Ako se radi o nepoštivanju Zakona o obrani u bilo kojem obliku,
odmah ću reći ne. Dakle, pitanje je što se traži", poručio je.

Što se tiče umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula, ministar Banožić je danas ponovio da neće povući svoju odluku.

Ponovio je i da je predsjednik Republike htio da Burčul ostane zapovjednik do kraja godine kako bi se potom na to zapovjedno mjesto postavilo osobu koja, u ovim trenutku, za to nema uvjete.

"Postavljati čovjeka koji nema u ovom trenutku čin je narušavanje sustava Hrvatske vojske", rekao je Banožić te istaknuo kako bi takva odluka stvorila problem u vojsci, s obzirom na to da postoje osobe koje za to mjesto imaju potrebne kvalifikacije.

Ja to nisam dopustio, rekao je Banožić. "Neće biti dobro za Hrvatsku vojsku ako se popusti, isto kao što nije dobro za Hrvatsku vojsku ako se to traži", poručio je.

S obzirom na to da je sastanku nazočio i predsjednik Hrvatskoga sabora, no ne i članovi saborskog Odbora za obranu, Banožić je na pitanje novinara o eventualnoj politizaciji današnjeg sastanka, kazao kako je on kao ministar u stalnoj komunikaciji s predsjednikom saborskog Odbora,
Frankom Vidovićem.

A Jandroković je, kako je rekao, kroz današnji sastanak pripremljen za sutrašnji sastanak Vijeća za obranu.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Mario Banožić