Banožić: Obuka vojnika ključna za uspjeh Ukrajine u narednom razdoblju

Osiguravanje opreme i obuka vojnika ključni su za uspjeh Ukrajine u narednom razdoblju, kazao je hrvatski ministar obrane Mario Banožić na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja EU-a u Stockholmu.

„Vlada Republike Hrvatske od početka ruske agresije ulaže napore kako bi se osigurala pomoć Ukrajini. Ono što smatram ključnim u nadolazećem razdoblju je osiguravanje opreme i obuka Oružanih snaga za omogućavanje uspjeha Ukrajine“, poručio je Banožić.
 Dodao je da sinergija NATO-a i EU-a kada je riječ o pomoći Ukrajinu nemaju alternativu.

Sastanku prijestolnici Švedske, koja predsjeda EU-om, prisustvovao je i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Podrška europskoj inicijativi o zajedničkoj nabavi streljiva

On je okupljene informirao o aktualnoj situaciji na bojištu dok je, tijekom susreta s ministrom obrane Marijem Banožićem, zahvalio na pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini od samog početka ruske agresije".

Banožić je na sastanku podržao i EU inicijativu o zajedničkoj nabavi streljiva.

„Zajedničkom nabavom za potrebe država članica i Ukrajine dajemo jasan signal obrambenoj industriji i tehnološkoj bazi i njezinim proizvodnim kapacitetima. Pri tome trebamo pronaći održivi model koji će ostvariti ravnotežu između nacionalnih potreba i doprinosa euroatlantskoj sigurnosti s jedne strane te potpore Ukrajini s druge strane“, rekao je Banožić.

Hrvatski je ministar obrane naglasio kako je važno doprijeti do partnera u susjedstvu, posebno onih koji dijele euroatlantske vrijednosti.

„Hrvatska kontinuirano, a pogotovo uzimajući u obzir Schengenski prostor, pridaje osobitu pažnju sigurnosti i stabilnosti vlastitog okruženja“, naveo je.

Neformalnom sastanku prisustvovali su i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te zamjenik glavnog tajnika UN-a za operacije potpore miru Jean Pierre Lacroix.

Na marginama samita održana je i ceremonija potpisivanja Note o pristupanju Belgije i Slovenije u PESCO (Stalna strukturirana suradnja u području obrane i sigurnosti) projekt Kibernetički timovi za brzi odgovor.

Uz Banožića su na potpisivanju sudjelovali ministri država sudionika projekta Litve, Estonije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske te potpisnice note o pristupanju Slovenija i Belgija.

Izvor: Vlada /Hina

Pisane vijesti | Obrana i vojska | Mario Banožić