Banožić u SAD-u: Budućim generacijama želimo ostaviti snažnu i modernu vojsku

Slika /Vijesti/2023/Listopad/19 listopada/2023-10-18-sad-dsca-1024x683.jpg

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je posjet Sjedinjenim Američkim Državama jedan od koraka u nastojanjima Hrvatske da budućim generacijama ostavi modernu i snažnu vojsku, dodajući da je i američka strana potvrdila da je hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu.

„Posjet SAD-u jedan je od koraka u našim nastojanjima da generacijama koje dolaze ostavimo moćnu, modernu i snažnu Hrvatsku vojsku“, kazao je ministar Banožić, dodajući da je hrvatska vlada zauzela jasan stav kako zemlja treba moderno ratno zrakoplovstvo, moćnu kopnenu vojsku i snažnu mornaricu.
 
Ministar Banožić, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama, sastao se jučer sa senatorom  Steveom Dainesom te direktorom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju Jamesom Hurschom u Washingtonu.
 
"Posjet Senatu sjajna je prigoda za jačanje bilateralne suradnje s našim najznačajnijim strateškim partnerom u području obrane, koji potporu Republici Hrvatskoj pruža još od njezina osamostaljenja“, rekao je ministar.
 
Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu
 
Naglasio je i da mu je bilo drago čuti i od direktora Hurscha kako je Hrvatska vojska izrasla u respektabilnu vojnu silu te kako ima punu podršku SAD-a u daljnjim procesima modernizacije i opremanja.
 
Kazao je da je s američkom stranom razgovarao o obrambenoj suradnji Hrvatske i SAD-a, aktualnoj situaciji u Izraelu i Ukrajini, stanju u jugoistočnoj Europi, te daljnjim planovima za modernizaciju Hrvatske vojske i opremanju modernim, zapadnim sustavima i tehnologijama.
 
U tom kontekstu razgovaralo se o projektu opremanja Hrvatske vojske helikopterima Black Hawk, borbenim vozilima Bradley te nabavi protuoklopnih sredstava Javelin.
 
"Cijenimo Hrvatsku kao lidera u regiji te pomoć koju ste pružili Ukrajini. Također, iznimno cijenimo što je Hrvatska jedna od prvih zemalja koja je izrazila i pokazala podršku Ukrajini u suočavanju s ruskom agresijom", rekao je Hursch.
 
Ministar Banožić je rekao kako mu je posebno drago što će SAD nastaviti pomagati Hrvatskoj u daljnjem snaženju obrambenih sposobnosti kroz uvođenje zapadnih vojnih platformi.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti