​Banožić za HTV: Modernizacija i opremanje vojske idu u pozitivnom smjeru

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/29 svibnja/Banožić 1.jpg

Ministar obrane Mario Banožić, gostujući u središnjem HTV-ovom Dnevniku, rekao  je da modernizacija i opremanje Hrvatske vojske idu u pozitivnom smjeru.
 

"Nakon 20 godina neulaganja Vlada je učinila ozbiljne korake u sve tri grane, kako ratno zrakoplovstvo, tako i kopnena vojska i Hrvatska ratna mornarica", rekao je Banožić na zagrebačkom Jarunu, gdje se obilježava Dan hrvatske vojske.
 
Dodao je da se ulaže prije svega u hrvatske vojnikinje i vojnike, da se radi na njihovom materijalnom statusu s ciljem privlačenja mladih u sustav Hrvatske vojske, ali i na zakonskom okviru koji bi zadržao dobar dio ljudi koji prema sadašnjim zakonima trebaju ići u mirovinu.
 
HV se priprema za implementaciju francuskih vojnih zrakoplova koji stižu iduće godine
 
Hrvatska vojska priprema se za implementaciju francuskih vojnih zrakoplova Rafale, koji bi trebali stići iduće godine.
 
S obzirom na to da će se vojni zrakoplovi MiG prizemljiti prije nego što stignu Rafalei, Banožić je na pitanje je li već u razgovorima s Italijom i Mađarskom oko nadzora zračnog prostora u tom razdoblju odgovorio da smo u bilateralnim razgovorima sa svim članicama NATO-a i Europske unije.
 
"Naravno, u bilateralnim smo razgovorima sa svim članicama NATO-a i Europske unije. U ovom slučaju je prije svega riječ o jednoj NATO-obavezi koju imamo kao NATO-članica, ali isto tako o NATO-ciljevima, rekao je.
 
Dodao je da Slovenija već nekoliko godina s Mađarskom ima ugovor o čuvanju neba te da taj ugovor ne košta ništa.
 
Na pitanje imamo li već nešto konkretno u dogovorima Banožić je odgovorio da ćemo "u jednom kratkom periodu prije samog dolaska Rafalea to kao NATO-članica kvalitetno pokriti".
 
Odgovarajući na pitanje ima li načina da njegova suradnja s predsjednikom Zoranom Milanovićem bude bolja ministar je rekao da je "Pantovčak uveo politiku, da se na ovaj način politizira vojska".
 
"Ja sam rekao od početka da neću sudjelovati u tome. Trpio sam uvrede na osoban račun, mogao bih ih trpjeti do kraja mandata, to nije problem, ali ono što želim napraviti je implementirati projekte do kraja i napraviti zadovoljavajući sustav u kojem će se hrvatske vojnikinje i vojnici razvijati, zaključio je Banožić.
 
Izvor: HTV / Vlada
 

Pisane vijesti