Barroso: RH dobro napreduje, ali pravosuđe i brodogradnja ključni

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/barroso_rh_dobro_napreduje_ali_pravosude_i_brodogradnja_kljucni.jpg

BRUXELLES,16. rujna 2008.(Hina) - Hrvatska je u pristupnim pregovorima u posljednjih nekoliko mjeseci napravila veliki napredak, ali do studenoga mora još puno napraviti na ispunjavanju mjerila u dva ključna poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje, izjavio je u utorak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Čestitao sam premijeru Sanaderu na velikom napretku u pristupnim pregovorima u posljednjih nekoliko mjeseci, ali, naravno još ima puno posla u nekoliko ključnih području, primjerice u ispunjavanju mjerila u dva ključna poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje", rekao je Barroso istaknuvši pitanje restrukturiranja brodogradnje.

"Dobili smo uvjeravanja od premijera Sanadera da će sve biti spremno do studenoga u tim područjima", rekao je Barroso, dodajući da će Komisija prije objavljivanja izvješća o napretku, što je predviđeno za 5. studenoga, donijeti sveobuhvatnu ocjenu o ispunjavanju mjerila za otvaranje pregovora u tim poglavljima, koje je Hrvatska predala u krajem lipnja.

Hrvatska će također, rekao je Barroso, trebati "riješiti pitanje trgovačke diskrimacije duhanskih proizvoda", koje je važno s obzirom na obveze iz SSP-a, ali je i "vrlo relevatno za otvaranje pregovora u poglavlju Porezi".

Predsjednik Europske komisije je rekao da je "u ovom trenutku prerano reći" hoće li Komisija u studenome objaviti indikativni kalendar za tehničko zaključenje pregovora do jeseni sljedeće godine.

"U ovom trenutku rano je reći hoće li biti indikativnog kalendara i što će u njemu pisati. Komisija će napraviti sveobuhvatnu procjenu ispunjavanja uvjeta prije nego što objavi ovogodišnji paket o proširenju", to jest izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Sanader je izrazio odlučnost Hrvatske da će učiniti sve što je potrebno kako bi pristupne pregovore završila sljedeće godine. Rekao je da će Vlada pripremiti međunarodne tendere za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta u suradnji s Općom upravom Europske komisije za tržišno natjecanje.

"Ohrabren sam porukama koje je predsjednik Barroso uputio meni, Vladi i hrvatskoj javnosti. Mi u Hrvatskoj znamo da postoji domaća zadaća koju treba napraviti, da treba ispuniti kriterije, sve što je potrebno za dovršetak pregovora. Spremni smo napraviti našu domaću zadaću, učiniti ono što je potrebno za završetak pregovora sljedeće godine", rekao je Sanader.

Na pitanje hoće li lokalni izbori u Hrvatskoj, koji će se održati u svibnju sljedeće godine, utjecati na tijek pregovora, Barroso je rekao kako se nada da se "to neće dogoditi jer ovo je povijesni trenutak kako za Hrvatsku tako i za EU i premijer Sanader i njegova ekipa su toga svjesni".

Sanader je dodao da pristupni pregovori nemaju nikakve veze s lokalnim izborima.

Sanader i hrvatsko izaslanstvo u kojem su ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, ministar kulture Božo Biškupić i glavni pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak, nakon razgovora s Barrosom, imali su zaseban sastanak s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i potpredsjednikom Europske pučke stranke Mario Davidom.



Pisane vijesti