Beč: Počeo summit EU i Latinske Amerike

Četvrti sastanak na vrhu šefova država i vlada Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba na kojem sudjeluje 60 šefova država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Ivo Sanader, počeo je uz iznimno velike mjere osiguranja u petak u Beču.

BEČ, 12. svibnja 2006. (Hina) - Četvrti sastanak na vrhu šefova država i vlada Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba na kojem sudjeluje 60 šefova država i vlada, među kojima i hrvatski premijer Ivo Sanader, počeo je uz iznimno velike mjere osiguranja u petak u Beču.

Summit je posvećen prije svega produbljavanju gospodarske suradnje, posebice energentske, EU i Latinske Amerike.

Europska unija želi pojačati trgovinsku razmjenu s državama Latinske Amerike i Kariba te osigurati korištenje energetskih resursa u tim zemljama. To je u svom govoru na otvaranju naglasio i domaćin, predsjedavajući EU-om austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i izrazio nadu da će skup biti politički poticaj za bolju suradnju. Na skupu sudjeluje i glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zauzeo se za intenziviranje, kako je rekao, strateškog partnerstva EU-a i zemalja Latinske Amerike i Kariba.

Meksički predsjednik Vicente Fox rekao je da Latinska Amerika i Karibi trebaju Europu i da su zainteresirani za jačanje suradnje.

Uži kontakti Europe i Latinske Amerike na trgovinskom planu počeli su 1999. na skupu u Rio de Janeiru s Brazilom, Paragvajem, Urugvajem i Argentinom - članicama Trgovinske organizacije zemalja Latinske Amerike kojoj su se kasnije pridružile Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija i Venezuela.

Do sada suradnja s EU, kako se ocjenjuje, nije bila baš uspješna i teško je da će se brzo pomaknuti sa sadašnje točke, no, očekivanja su s jedne i s druge strane da će se to brzo ostvariti.

Skup se nastavlja popodne.



Pisane vijesti