Berlin: Premijer Ivo Sanader održao predavanje

Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u utorak poslije podne u predstavništvu Europske komisije u Berlinu predavanje o temi "Put Hrvatske u EU" čime je počeo jednodnevni posjet SR Njemačkoj.

BERLIN, 13. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u utorak poslije podne u predstavništvu Europske komisije u Berlinu predavanje o temi "Put Hrvatske u EU" čime je počeo jednodnevni posjet SR Njemačkoj.

"Da Hrvatska nije imala rat s mnogim žrtvama i velikom materijalnom štetom mi bismo danas bili u EU", izjavio je Sanader te dodao da je Hrvatska i s tim hendikepom napredovala.

"Mi se, unatoč ratu, po postignutom nalazimo na istoj razini s nekim kandidatima i članovima EU a u nekim segmentima prije svega po pitanju unutarnjeg zaduženja smo i ispred nekih država koje su već mnogo dalje na putu ka EU od nas", rekao je Sanader.

Hrvatski je premijer još jednom istaknuo da Hrvatska treba Europu ali da isto tako EU treba Hrvatsku kao posrednika između zemalja regije i ostatka kontinenta.

"Hrvatska je Europi važna kao most i posrednik prema zemljama zapadnog Balkana", rekao je Sanader te naglasio da Hrvatska čini puno za stabilizaciju u regiji. Hrvatski premijer je na predavanju, kojem je nazočio i visoki predstavnik za BiH Christian Schwartz- Schilling, ponovio da zemlje zapadnog Balkana trebaju europsku perspektivu.

Sanader je izrazio uvjerenje da je realno očekivati da Hrvatska ostvari svoju želju i postigne cilj da 2009. postane članicom EU.

On je naglasio da građani Europe prema ispitivanjima europskog barometra podržavaju ulazak Hrvatske u EU isto kao i Islanda, Norveške i Švicarske.

Premijer Sanader navečer se sastaje s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel a tema razgovora, kako se najavljuje, bit će bilateralni odnosi i hrvatske perspektive za ulazak u EU i NATO te stanje u regiji.

Ivo Sanader i Angela Merkel zajedno će pratiti utakmicu Brazil-Hrvatska na Svjetskom nogometnom prvenstva.



Pisane vijesti