Beroš: Imamo dobar trend kad je riječ o opterećenosti bolničkog sustava

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/09 rujan/HN20200826696227.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je danas da, prateći brojeve novoboljeih od koronavurusa i opterećenost bolničkog sustava, imamo dobar trend kad je riječ o broju hospitaliziranih i otpuštenih iz bolnica te broju bolesnika na respiratoru.

"Danas smo imali 341 novoboljelog. Ono što je za mene kao ministra daleko važniji podatak je broj hospitaliziranih, broj novozaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, jer to ukazuje na opterećenost zdravstvenog sustava. Imamo 299 osoba na bolničkom liječenju, od jučer su hospitalizirane 33 nove, a 38 osoba je otpušteno. To je dobar trend jer ako bi brojevi bili drugačiji ukazivali bi na povećani broj osoba koje tretiramo", rekao je Beroš uoči sjednice Vlade.

Ministar je kazao da je 24-ero bolesnika na respiratorima, dvoje novih od jučer, ocijenivši da to nije dobro jer je upitno hoće li se oporaviti ili ne.

Po smrtnosti smo porasli i četvrti smo na 100.000 stanovnika na ljestvici Europskog centa za prevenciju bolesti (ECDC). "To nije dobro, ali analizirajući te podatke s epidemioloziima i infektolozima zaključili smo da je to u vezi s velikim brojem novooboljelih u posljednje vrijeme, s brojem hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru", ustvrdio je Beroš.

Najviše možemo napraviti sami, smatra ministar. "Znamo način na koji se možemo boriti protiv epidemijie i to treba poštivati", poručio je.

Vezano uz zahtjeve epidemiologa da u samoizolaciju idu samo zdravstveni djelatnici, Beroš je rekao kako je to mišljenje pojedinih epidemiologa, a odluku o tome mora donijeti struka.

Pitanje je kada će se doći do sigurnog i učinkovitog cjepiva

Upitan za liječenje ostalih bolesti, ministar je naglasio kako Covid-19 moramo imati u fokusu, ali ne smijemo zanemariti ostale zdravstvene potrebe, kronične, onkološke bolesti.

"U kontekstu novog normalnog pokušavamo iz dana u dan slati upute i promišljati kako adekvatno odgovoriti. Nije lako i jednostavno jer mogući unos virusa u zdravstveni sustav ugrožava ne samo zdravstvene djelatnike nego i druge bolesnike", kazao je.

Što se tiče cjepiva, Beroš je rekao kako je veliko pitanje kada će se doći do cjepiva protiv koronavirusa koje će biti sigurno i učinkovito.

"Ovo što su napravili u AstraZeneci dobar je primjer jer su uočili nepravilnosti koje treba ispitati", kazao je ministar u povodu objave farmaceutske kompanije AstraZeneca da pauzira ispitivanje cjepiva protiv Covida-19 nakon "neobjašnjive bolesti jednog od sudionika".

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti