Beroš: Međimurje žarište zbog posebnog položaja županije, pohvala zdravstvenom sustavu

Ministar zdravstva Vili Beroš u Čakovcu je rekao da je Međimurje postalo žarište zaraze zbog posebnog položaja županije, rada stanovništva u susjednim zemljama i Zagrebu, pojačanoj incidenciji nakon početka nastave, a pohvalio je međimurski zdravstveni sustav u borbi protiv zaraze.

Ministar zdravstva u srijedu je  obišao zdravstvene ustanove u krugu Županijske bolnice Čakovec te tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije u hotelu Park. Međimurje je, nakon povoljnog razdoblja u borbi s pandemijom, postalo žarište.

„Razlog je u specifičnom položaju i činjenici da su mnogi ljudi u tranzitu prema susjednim zemljama gdje rade, prema Zagrebu. Isto tako, lokalni epidemiolozi primjećuju pojačanu incidenciju nakon početka škole i veleučilišne sezone“, rekao je Beroš u Čakovcu.

Pohvalio je organizaciju međimurskog zdravstvenog sustava u obrani od bolesti te najavio kadrovsku i materijalno-tehničku pomoć.

„Jedino internom preraspodjelom, a to je ono što Ministarstvo zdravstva radi u regijama koje su manje zahvaćene u ovom trenutku, što ne znači da sutra neće biti, mobilizirat ćemo dodatne kadrove. Domaćini nude smještaj i organizaciju boravka i to je način na koji ćemo odgovoriti na kadrovske zahtjeve“, rekao je Beroš. Dodao je da želi vjerovati kako su mjere dale rezultate, što trendovi pokazuju, no, naglasio je, trebat će pričekati još neko vrijeme prije zaključka.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak naglasio je da kontroliraju situaciju.

„Imamo i tercijarni respiratorni centar, s trenutno 21 pacijentom. Imamo ih još nekoliko spremnih, ako zatreba“, rekao je Novinščak.

Međimurje prednjači u broju testiranih

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal istaknula je nema zastoja ni prekida u testiranju.

„U usporedbi s Hrvatskom, gdje se na 100.000 stanovnika testira 240 osoba, u Međimurju je taj broj 340. Prednjačimo u tome, a samim time i u broju pozitivnih osoba“, rekla je Payerl-Pal.

Međimurski župan Matija Posavec izjavio je da su u strategiji borbe s covidom odabrali tri načina – brzu pouzdanu dijagnostiku, velik broj testiranja i održivost zdravstvenog sustava.

„S današnjim danom u Međimurju je testirano 31 posto stanovništva. Kad bi sveli sve na prosjek Hrvatske, Hrvatska danas treba testirati  pola milijuna stanovnika“, rekao je Posavec. Istaknuo je  da u zadnjih šest dana pada broj novopozitivnih, ali i udio pozitivnih u testiranima, s 50 posto na 45 posto.

„Danas će biti rekord u broju testiranja, čak 580. I ako zadržimo taj trend onda smo na dobrom putu da imamo razloga za optimizam“, rekao je međimurski župan.

Nema velikih razlika između promišljanja Stožera i apela znanstvenika

Ministar Beroš u Čakovcu je komentirao suradnju sa znanstvenicima rekavši da se u njihovom apelu može detektirati sve što je u suglasju s radom Stožera civilne zaštite, da „nema velikih razlika između promišljanja Stožera i apela samih znanstvenika“.

„Međutim, nije dobro da se izvan određenog znanstvenog komunikacijskog kanala, Vladinog kanala, u javnom prostoru upotrebljavaju nekakve ideje u promociji osobnih ili bilo kakvih drugih interesa“, rekao je Beroš.

Govoreći o mogućnosti zatvaranja tvornica Beroš je rekao da treba pronaći balans te da je rad poduzeća u epidemiološki održivom okviru prioritet, a zatvaranje bi došlo u obzir samo u ekstremnim slučajevima.

Na novinarski upit kada će biti donesen pravilnik o uzgoju medicinske marihuane, ministar je odgovorio da je izrađen i da je na evaluaciji.

„Mislim da Hrvatska kao moderna zemlja apsolutno mora uvažiti mogućnost proizvodnje kanabisa, ali u medicinske svrhe. Možemo postaviti pitanje djeluju li doista takvi preparati, jesu li  učinkoviti, pomažu li, a jedino tko može odgovoriti na to pitanje je struka“, odgovorio je Beroš.

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš