Beroš: Očekujemo slabljenje virusa, ali moramo biti i spremni da će biti drugačije

Ministar zdravstva Vili Beroš, gostujući u Točki na tjedan televizije N1, govorio je o aktualnoj situaciji oko koronavirusa u Hrvatskoj, dao preporuke građanima, a osvrnuo se i na stanje u zdravstvu te Zakon o prekidu trudnoće.

"Najvažnije je u ovom trenutku da smo mi u ovoj fazi obrane zaustavili se na pojedinačnim slučajevima", komentirao je situaciju oko koronavirusa ministar zdravstva Vili Beroš. 
 
Pojasnio je da je karantena nešto što se provodi prema zdravim osobama koje su bile u kontaktu s oboljelima, a izolacija se provodi prema bolesnim osobama.
 
"Prva karantena je uspostavljena za putnika s kruzera i on će do 5.ožujka 2020. biti u njoj. Nema simptoma bolesti. Ne znamo kako će se virus dalje ponašati, za očekivati je da će mutacijama slabiti, ali moramo biti i spremni da će biti drugačije", kaže ministar Beroš.
 
"Dolaskom ljepšeg vremena ljudi su više na otvorenome, više provjetravaju prostore i djelovanje ultraljubičastih zraka djeluje na virus pa dolaskom proljetnog vremena možemo očekivati jenjavanje epidemije", kaže ministar.
 
Ministrove preporuke za sprečavanje širenja zaraze 
 
Dao je i nekoliko savjeta po pitanju prevencije zaraze. "Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u licem do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake. Takav koncept se može prenijeti i na crkve, stadione itd. Dati preporuku samo da se ne rukujemo ne znači ništa jer moramo držati i kvake, rukohvate... Generalne zabrane u ovoj epidemiološkoj situaciji nema i ne treba biti. Potrebno je za svaku pojedinu javnu manifestaciju lokalno procijeniti tko dolazi, tko su posjetitelji, natjecatelji, glazbenici. Ako dolazi netko sa zaraženog područja preporuka je odgoditi takve događaje, ako su domaći događaji, na otvorenome, nema potrebe da se odgađaju", pojasnio je ministar Beroš.
 
Pohvalio je napore epidemiologa koji su zarazu koronavirusom u Hrvatskoj ograničili unutar dvije obitelji. Smatra da su mediji vrlo brzo stali na loptu i suzbijen je prvi val panike.
 
Odgovorno medijsko izvještavanje i postupanje države
 
Beroš misli da je prva bitka dobivena zbog odgovornog medijskog izvještavanja i postupanja države. "Svi poštuju preporučene epidemiološke mjere i to je sjajna stvar, mi funkcioniramo", rekao je.
 
Na pitanje zašto toliko priče o virusu koji uzrokuje simptome slične gripi, a nikada ne toliko o gripi kaže da je riječ o novom virusu i da tu moramo biti oprezni.
 
"Kontejneri na granici služe za smještanje epidemiologa i sanitarnih inspektora i nisu nešto posebno", komentirao je optužbe iz Slovenije da je Hrvatska prerevna oko suzbijanja koronavirusa.
 
Oko slučaja saborskog zastupnika Joška Klisovića kaže da su male šanse da je zaražen ili je mogao nekoga zaraziti te je pohvalio njegovu odluku da se samoizolira, a epidemiologe koji su uspjeli povezati mogući put zaraze.
 
"Hrvatska je svjesna da bi duže stanje u Kini moglo malo poremetiti lanac opskrbe sirovinama za lijekove, ali postoji mogućnost novih tržišta, poput Indije. U ovom trenutku i hrvatske veledrogerije imaju dostatnu zalihu lijekova", kaže ministar i dodaje kako su kada je riječ o zaštitnoj opremi angažirali tvrtke iz Hrvatske i Europe.
 
Po pitanju kruzera koji nam dolaze kaže da se kod svakog pristajanja većeg broda vrši komunikacija o zdravstvenoj situaciji na brodu. "Mjere ćemo pooštriti i biti krajnje oprezni. U slučaju dolaska većeg broja putnika pogledat ćemo odakle dolaze, kakva je zdravstvena situacija, a onda još i individualno kod svakog putnika", komentirao je što s putnicima s kruzera koji dolaze u Hrvatsku ako se epidemija nastavi.
 
Nisu povećane liste čekanja, radimo na isplati prekovremenih sati liječnicima
 
Izvijestio je da se svi procesi u bolnicama odvijaju prema planu liste čekanja nisu povećane. Za liječnike obiteljske medicine kaže kako je moguće očekivati da i netko od njih završi u samoizolaciji.
 
Govoreći o ministarstvu zdravstva kaže da je on fokusiran na koronavirus, ali da ima dva državna tajnika i najavio je "finale razgovora" s liječnicima oko isplate prekovremenih sati sljedeći tjedan. Radi se na zakonu o liječnicima i skorom predstavljanju Akcijskog plana borbe protiv raka. Potrebno je još desetak uređaja za zračenje na čijoj se nabavi radi.
 
Po pitanju nedostatka liječnika Beroš misli da će rješavanje pitanja poput obračuna prekovremenih sati, statusa liječnika, mladim liječnicima omogućiti da ostanu u Hrvatskoj. O problemu nedostatka kadrova tijekom turističke sezone kaže da mogu bolnički liječnici biti angažirani u segmentu primarne zdravstvene zaštite.
 
U Hrvatskoj ima 63 bolnice, a to je, smatra Beroš, broj koji premašuje potrebe naroda. On je za osnivanje podružnica KBC-a i omogućavanja brzog transporta iz podružnica do KBC-a. Zato je za uspostavljanje hitne helikopterske službe.
 
"Hrvatska može imati svoj sustav hitne helikopterske pomoći", smatra ministar i objašnjava da dok ne uspostavimo svoju hitnu helikoptersku službu možemo je unajmiti, što je i do sada bio slučaj.
 
O izradi Zakona o prekidu trudnoće kaže da je Ustavni sud napravio sjajnu stvar i jasno definirao stvari. "On je svojim rješenjem odredio pravac i mislim da ne bi trebalo biti problema promišljanjem doći do jednog dobrog rješenja, koji će biti moderan zakon, uvažiti potrebe svih građana. Mislim da nije problem doći do kompromisa", zaključio je ministar. 
 
Izvor: N1 / Vlada
 

Vijesti iz medija | Zdravlje | Vili Beroš