Beroš: Pilot-projekt preventivnih programa uskoro u četiri županije

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je za idući tjedan promociju pilot-projekta preventivnih zdravstvenih pregleda koji će uskoro krenuti u četiri županije, provodit će ga domovi zdravlja i bit će usmjeren na građane starije od 40 godina.

"Najvjerojatnije u petak bit će promoviran plan i program preventivnih zdravstvenih pregleda, koje je sastavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, na osnovi dobi i pobola građana. S pilot-projektom krenut će se u četiri županije, a provodit će se u domovima zdravlja", kazao je ministar Beroš nakon sjednice Vlade.

Na početku provedbe preventivni programi bit će orijentirani prema pacijentima koji su stariji od 40 godina i koji se nisu u zadnje dvije godine javili obiteljskom liječniku, što se može detektirati putem informatičkog sustava HZZO-a.

HZJZ će apostrofirati rizičnu populaciju koju će obiteljski liječnici upućivati na preventivne preglede, rekao je ministar.

Osvrnuo se i dva najvažnija zakona u zdravstvu - o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, koji idu objedinjeno u drugo saborsko čitanje te očekuje da će idući tjedna biti izglasani u Saboru.

U NPOO za zdravstvo predviđeno 340 milijuna eura

U odnosu na prvo čitanje, u njih su dodani novi elementi koji se odnose na međuresorno usklađivanje i dorade u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

U NPOO je za zdravstvo predviđeno 340 milijuna eura, odnosno 2,5 milijarde kuna. To su bespovratna sredstva dobivena od EK koja je Beroš istaknuo kao temelj za financiranje reformskih mjera.

Nakon donošenja zakon, idući korak bit će izmjena javnozdravstvene mreže, a utemeljit će se i drugačiji način obračunavanja financijskih tijekova u sustavu.

Osvrnuo se i na dugove prema veledrogerijama, istaknuvši da se rokove plaćanja drži većinom u okviru od 180 dana za bolničke ustanove.

"Tendencija nam je i dalje smanjivati te rokove plaćanja, a što je i jedan od uvjeta Europske komisije, koja je dobro proučila nacrt reforme i dala brojne prigovore od kojih smo dio prihvatili, a dio nismo", rekao je Beroš.
Jedan je od elemenata, na kojima se inzistira, financijsko poslovanje zdravstvenih ustanova.

"Moramo se svesti u normalne rokove plaćanja", istaknuo je Beroš.

Nije mi jasna najava prosvjeda u trenutku kada su počeli pregovori o kolektivnom ugovoru

Upitan za prosvjed krovnih liječničkih udruga, najavljen za 18. ožujka, ministar zdravstva naglasio je kako mu nije jasna najava prosvjeda o materijalnim pravima liječnika u trenutku kada su počeli pregovori o granskom kolektivnom ugovoru.

"Najavljeni prosvjed mi se čini ishitren", istaknuo je.

Podsjetio je da su neki zahtjeva tih udruga već riješeni, poput "reprezentativnosti liječničkog sindikata", da je u proceduru upućena uredba o koeficijentima, a liječnicima su od 2016. primanja povećana za 43 posto.

Nije mu, kaže, jasno da Hrvatska liječnička komora "kojoj je Vlada dala obavljanje važnih javnih ovlasti, sada prosvjeduje protiv te iste Vlade".

Dotaknuo se i revitalizacije Imunološkog zavoda, rekavši kako očekuje da će do  kraja sljedeće godine početi s radom tvornica zmijskog antitoksina.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš