Beroš: Primarnu zdravstvenu zaštitu redefinirati i učiniti dostupnijom

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je danas na potrebu redefiniranja primarne zdravstvene zaštite i poboljšanja njene dostupnosti kao mjestu rješavanja najvećeg dijela slučajeva.

"Puno se posla prelijeva u bolnički sektor što je neracionalno financijski i organizacijski, ali i u rezultatima liječenja", ustvrdio je ministar zdravstva.

Beroš je u Dubrovniku nazočio potpisivanju 768 tisuća kuna vrijednih ugovora o zajedničkom financiranju dodatnih medicinskih timova u turističkoj sezoni 2020. godine s gradovima i općinama, županijskim Zavodom za hitnu medicinu te domovima zdravlja u Dubrovniku, Metkoviću, Korčuli, Pločama i Veloj Luci.

U mandatu ove Vlade u zdravstvene projekte uloženo gotovo tri milijarde kuna

"Govorimo o napretku u pružanju zdravstvene zaštite. U mandatu ove Vlade, ulaganje u zdravstvo je bilo dominantno, s uloženih preko 2,9 milijardi kuna u različite projekte. Ovaj iskorak u ljetnim mjesecima je pokazatelj naše brige o turistima i svakako je hvalevrijedan potez kao zajedničko ulaganje lokalne samouprave i županija, uz sudjelovanje zavoda za hitnu medicinu i domova zdravlja", rekao je Beroš.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako potpisani ugovori predstavljaju nastavak dobre prakse poboljšavanja zdravstvene usluge za stanovnike, ali i goste županije.

"U ovih deset ugovora Županija sudjeluje sa 475 tisuća kuna, Ministarstvo turizma 125 tisuća kuna, a lokalna samouprava sa 168 tisuća kuna. Sve su to opravdana sredstva, jer moramo imati povećan broj timova. Premda nećemo imati veći broj turista, ali ovo je poruka da smo među najboljim turističkim destinacijama Sredozemlja", rekao je Dobroslavić.

Izvor: HINA/Vlada
 

Pisane vijesti