Beroš: Pripravni smo za novi soj virusa

Ministar zdravstva Vili Beroš u povodu je pojave novog soja virusa poručio da stalno komuniciraju s relevantnim resorima kako bi bili maksimalno pripravni za novi soj, a upozorio je i da je njegovu pojavu omogućio velik broj necijepljenih te građane pozvao da se cijepe.

"Pratimo situaciju i u svijetu i Europi. U stalnoj smo u komunikaciji sa svim relevantnim resorima kako bismo maksimalno bili pripravni i za novi soj virusa", poručio je ministar zdravstva.

U Južnoj Africi zabilježen je novi soj virusa bolesti covid-19, a Beroš navodi kako u ovom trenutku još nije poznat konačni učinak 30-tak mutacija na šiljak kompleksu virusa odnosno predstavlja li unaprijeđenu verziju delta virusa, u smislu zaraznosti i razine otpornosti na cjepivo.

"Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cjepivo. No, ne zaboravimo, i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere: distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja! A protiv novih mutacija - cijepljenje!", istaknuo je Beroš.

Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa, rekao je ministar i poručio: "Pametniji smo od toga, nije kasno za zaokret! Slušajmo struku, poštujmo epidemiološke mjere i cijepimo se".

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Vili Beroš