Beroš: Sustav hitne medicinske pomoći jamči sigurnost svim našim građanima i posjetiteljima

Slika /Vijesti/2023/Listopad/28 listopada/Medicinski odgovor na veliku nesreću_Slavonski Brod_3.jpg

"Medicinski odgovor na veliku nesreću" naziv je tečaja i vježbi za donošenje odluka u kriznim situacijama, a polaznike je u subotu u Slavonskom Brodu posjetio i ministar zdravstva Vili Beroš te naglasio važnost uigranosti i educiranosti rada žurnih službi.

Riječ je o tečaju Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju koji dodatno unaprjeđuje vještine djelatnika hitne medicine, anestezije i kirurgije, uz potporu djelatnika drugih žurnih službi.

"Moguće krizne situacije ne možemo izbjeći, ali moramo na njih brzo i kvalitetno reagirati. Velike prometne nesreće kod Varaždina i Slavonskog Broda, potresi na Banovini i Zagrebu, poplave u istočnoj Hrvatskoj i ostale hitne situacije testirale su naš javni zdravstveni sustav. Uspješan odgovor na navedene izazove možemo zahvaliti fleksibilnosti i uigranosti svih žurnih službi kao i kontinuiranoj edukaciji medicinskog zbrinjavanja", rekao je ministar Beroš.

Tečaj pripravnosti javnog zdravstva provodi se temeljen ugovora o zajmu između RH i Svjetske banke

Tečaj "Medicinski odgovor na veliku nesreću" (Medical Response to Major Incidence - Cro-MRMI) obuhvaća teorijska predavanja i praktično usavršavanje pomoću simulacijskih vježbi za donošenje odluka na svim razinama u slučaju krizne situacije i prvi je od devet tečajeva u sklopu Projekta obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva, a  provodi se temeljem ugovora o zajmu između Hrvatske i Svjetske banke.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević istaknula je da napredni simulacijski model tečaja uključuje scenarij nesreće, odgovor medicinske prijavno dojavne jedinice, trijažu i zbrinjavanje na mjestu nesreće, transport ozlijeđenih, bolničku zapovjednu grupu i regionalni krizni stožer.

"Takvim konceptom dodatno dižemo ljestvicu u educiranju naših hitnjaka koji su prva i nezamjenjiva karika u lancu pružanja hitne medicinske skrbi", rekla je.

Spašeni životi mjerilo su uspješnosti ove zdravstvene administracije i Vlade

Nakon edukacijske vježbe u sklopu tečaja, ministar Beroš ponovno je naglasio važnost dobre organizacije i koordinacije rada raznih žurnih službi te rekao kako su "spašeni životi glavno mjerilo uspješnosti ove zdravstvene administracije i Vlade".

"Zato uspostavljamo jedinstven sustav hitne medicinske pomoći spremnog na sveobuhvatni odgovor na krizne situacije – na kopnu, moru i zraku, što jamči sigurnost svim našim građanima i posjetiteljima u svim dijelovima Hrvatske, gdje god se nalazili", dodao je.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš