Beroš: Većina danas iznesenih pitanja već je u postupku rješavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je većina pitanja koja su iznesena na današnjem prosvjedu mladih liječnika koji traže hitne reforme već u postupku rješavanja, no ocijenio je i kako se zdravstvena reforma ne može rješavati prosvjedima na ulici.

"O reformi zdravstva i načinima na koje rješavati nagomilane probleme u našem zdravstvenom sustavu razgovaramo sa svim dionicima, od komora i strukovnih udruga liječnika te zdravstvenog osoblja do udruga pacijenata. Danas smo otvorili vrata dijalogu i s predstavnicima Inicijative mladih liječnika čije zahtjeve podržavamo, ali ne i način njihova rješavanja prosvjedom", kazao je Beroš.

Ministar je primio na razgovor predstavnike Inicijative mladih liječnika koja je organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva, nezadovoljna brzinom reformskih promjena u hrvatskom zdravstvenom sustavu, posebno položajem mladih liječnika na početku karijere.

Beroš je istaknuo kako je Inicijativa već ranije u medijima najavila prosvjed kojim su željeli ukazati na potrebu bržeg rješavanja problema, a Ministarstvo je Inicijativu obavijestilo kako je pripremljen termin za sastanak 3. listopada na kojem bi otvoreno i argumentirano razgovarali o svim pitanjima koja tište ne samo mlade liječnike, već i sve druge dionike sustava, od zaposlenika do pacijenata.

Do učinkovitijeg zdravstva otvorenom raspravom i konkretnim prijedlozima

Zaključio je da je većina pitanja koja u javnosti apostrofira Inicijativa već u postupku rješavanja jer su pripremljeni prijedlozi izmjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju koji uskoro idu u javnu raspravu, a kada će svi, pa i Inicijativa, moći iznijeti svoje prijedloge.

Isto vrijedi i za novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz lipnja ove godine, koji djelom daje odgovore na primjedbe mladih liječnika, dodao je.

Ministar je poručio kako su u svim navedenim aktivnostima aktivno sudjelovale određene strukovne organizacije i udruge čiji su predstavnici bili sudionici prosvjeda te i od njih očekuje institucionalnu konstruktivnu suradnju. 

"Samo otvorena rasprava s konkretnim prijedlozima može nas odvesti korak naprijed prema učinkovitijem zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš.

Dodao je kako mu je drago što je Inicijativa mladih liječnika, koji bi sutra trebali biti nositelji hrvatskog zdravstvenog sustava, prihvatila dijalog u konstruktivnom ozračju. 

"Predstavnici Inicijative ugodno su me iznenadili svojom zrelošću i rezoniranjem na sastanku te imam vjeru u njihov aktivan doprinos", naglasio je ministar.

Ranije danas, nekoliko stotina mladih liječnika, specijalizanata i studenata prosvjedovalo je pred Ministarstvom zdravstva gdje su izrazili nezadovoljstvo sustavom, njegovim upravljanjem i svojim statusom te zatražili hitne reforme, pregovaranje za njihova prava, reformu specijalističkog usavršavanja te izmjenu koeficijenata.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš