Beroš za HTV: Podignuli smo razinu sigurnosti u zdravstvu na višu ljestvicu

Danas smo podignuli razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu na jednu višu ljestvicu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirajući današnje uvođenje COVID potvrda u zdravstvu te prosvjede koji su protiv toga održani pokraj nekih bolnica. Na pitanje o eventualnim sankcijama za one zdravstvene djelatnike koji se ne budu htjeli testirati, Beroš je rekao da oni za vrijeme kada nisu obavljali svoje radne dužnosti jer nisu ispunili sve preduvjete, neće dobivati plaću te da će poslodavci moći odrediti i druge vrste sankcija.

Ministra Beroša danas su kod KBC-a Zagreb izviždali prosvjednici.
 
"Nije bitno kako sam ja prošao, i tako sam u ovoj vrućoj fotelji naviknut na određene kritike, iako za mnogo problema u zdravstvu nisam osobno kriv jer su stari desetljećima, ali ono što je najvažnije je da je naš cilj ostvaren. Danas smo podignuli razinu sigurnosti u zdravstvenom sustavu na jednu višu ljestvicu i to je ono što je imperativni cilj ove Vlade - pružiti korisnicima naših usluga maksimalnu sigurnost. To smo i postigli, stoga mogu reći da sam na kraju dana ipak zadovoljan", rekao je Beroš.
 
20 pozitivnih među testiranima
 
Ministar je kazao da je prema podacima prikupljenima do 12 sati broj onih koji se nisu željeli testirati minoran. Naveo je, u KBC-u Zagreb nisu testirana četiri djelatnika, u KBC-u Rijeka njih tri, u KBC-u Split svi su testirani, a u KBC-u Sestre milosrdnice nije testirano devet djelatnika.
 
"Među testiranima smo našli 20 pozitivnih. To su naši asimptomatski djelatnici koji bi, da nisu testirani, ušli u zdravstveni sustav i mogli bi prenijeti zarazu našim bolesnicima", rekao je Beroš.
 
Poručio je da testiranje nije invazivno ni bolno, ali da je vrlo korisno.
 
"Svi oni koji se ne žele cijepiti, mogu se testirati", rekao je Beroš, naglasivši da je cijepljenje ipak bolja opcija od testiranja.
 
Bez plaće za vrijeme neobavljanja radne dužnosti
 
Na pitanje do kada će biti tolerirani oni koji se ne žele testirati, Beroš je odgovorio da postoji Zakon o radu koji determinira neke od tih elemenata.
 
"Ono što je potpuno jasno je da za vrijeme kada nisu obavljali svoje radne dužnosti jer nisu ispunili sve preduvjete, neće dobivati plaću. U ovisnosti o vrsti posla i drugim okolnostima, poslodavac, odnosno ravnatelj će u okviru Zakona o radu moći odrediti i druge vrste sankcija", rekao je Beroš, dodavši da su u ovom trenutku usmjereni prema opomenama, ali da će vidjeti kako će stvari dalje ići.
 
"Doista ne mogu razumjeti ljude koji se ne žele testirati, i to besplatno", poručio je.
 
Upitan koliko će dugo testiranje biti besplatno, ministar je kazao da postoji niz okolnosti, prvenstveno epidemiološke okolnosti, koje će uvjetovati kada će testiranje eventualno biti potrebno platiti.
 
"U ovom trenutku nismo razmišljali o tome, vjerujem da će razum prevladati", rekao je.
 
Beroš je kazao i kako će eventualno uvođenje COVID potvrda u druge sektore ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji i kretanju zaraze.
 
"Ako se ona pogorša, morat ćemo biti prinuđeni uvoditi i druge mjere. Međutim, ako postignemo dovoljan nivo procijepljenosti ili virus na neki način oslabi, što je također jedna od mogućnosti, tada nećemo razgovarati o ovim stvarima, nego, dapače, o relaksiranju mjera", ustvrdio je ministar.
 
Izvor: HRT/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Vili Beroš