Beroš: Zbog opadanja pritiska zaraženih, uklanjaju se šatori ispred KB Dubrava

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas kako će se vojni šatori postavljeni ispred KB Dubrava ukloniti zbog opadanja pritiska zaraženih na zdravstveni sustav te je još jednom pozvao sve građane da se cijepe.

"Za većinu nas koji smo u ovoj priči od početka, današnji dan je emotivan. Iza nas je težak period u kojem smo pokazali koliko zdravstveni sustav i djelatnici mogu podnijeti. Djelatnici ove bolnice su na svojim leđima iznijeli najteži teret pandemije. Sretan smo što svjedočimo reaktivaciji KB Dubrava i povratku njenoj prvobitnoj funkciji. Srećom, vojni šatori nisu bili upotrijebljeni, ali mogli su biti", rekao je Beroš novinarima ispred KB Dubrava.

Osvijestiti važnost cijepljenja

Dodao je da bi ovaj trenutak trebao osvijestiti hrvatske građane da sami uvjetuju eventualnu potrebu za tim šatorima, odnosno da se cijepe, što je od ključne važnosti.

Zahvalio je svim djelatnicima bolnice za sve napore koje su uložili te kazao kako je siguran da će KB Dubrava i cijeli zdravstveni sustav tek pokazati koje su njihove mogućnosti.

Ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić  istaknuo je suradnju između bolnica, posebice u dijelu gdje su zajedno s kolegama iz drugih bolnica "osvijetlili obraz hrvatskog zdravstva" i učinili najbolje što su mogli u borbi protiv pandemije.

Govoreći o cijepljenju ministar Beroš je istaknuo važnost dostizanja procijepljenosti građana od 70-75 posto, no nije želio iznositi procjene o tome kada bi se to moglo dostići.

Zahvalio je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru na ideji o nagrađivanju građana koji se cijepe, i to kartom za toplice. "I sami razmišljamo o nagradama poput slobodnog dana", kazao je i dodao kako se razmišlja i o načinu na koji će se cijepljenim građanima omogućiti sudjelovanje na masovnijim događanjima o čemu će više informacija biti objavljeno u idućim danima.

Razmatra se način obavljanja hitne helikopterske medicinske službe

Rekao je i kako su uvođenje Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) spriječile financijske okolnosti i COVID-kriza. Ministarstvo zdravstva je raspisalo međunarodni iskaz interesa te se javilo nekoliko stranih organizacija čije prijedloge treba evaluirati. 

Nakon toga ćemo iznjedriti određene kriterije. Vjerujem da ćemo raspisati javni natječaj za obavljanje te službe. Vjerujem da će to prvo biti najam, a onda i uspostava našeg autohtonog HHMS-a", istaknuo je Beroš.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Zdravlje | Vili Beroš