Bjelovarsko-bilogorska županija u Vladi ima prijatelja i partnera

  • Slika /Vijesti/2022/06 lipanj/8 lipnja/VRH_9307.jpg

Premijer Andrej Plenković je u Bjelovaru naglasio da je Vlada ubrzala apsorpciju europskih sredstava. Naveo je da je Bjelovarsko-bilogorska županija do 1. svibnja ugovorila dvije milijarde kuna, od čega je 1,84 milijarde kuna u mandatu ove Vlade. Važnim je istaknuo i dovršetak brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje.
 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz njega je bio ministar zdravstva Vili Beroš. 
 
U prigodnom obraćanju, premijer Plenković je istaknuo da je Vlada u proteklih nekoliko godina ostvarila sinergiju, razumijevanje i dijalog sa svim krajevima Hrvatske.
 
Redoviti dijalog sa svim županijama
 
Kazao je da je na početku mandata prepoznat značaj županija s kojima je uspostavljena redovita komunikacija i potpuna otvorenost svih resora na način da ministrice i ministri zajedno s hrvatskim županicama i županima rješavaju one probleme svojstvene pojedinim dijelovima Hrvatske.
 
"I zato je ta kvalitetna zajednička suradnja dijaloga i sinergije protkana i osnaživanjem i funkcionalne i fiskalne decentralizacije. To su bile dvije temeljne poruke kada smo počeli ovaj dijalog i kada smo kao Vlada razumjeli da vam trebamo dati više alata i poluga da ostvarujete svoje političke programe i ciljeve", rekao je Plenković.
 
U tom kontekstu spomenuo je izmjene Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave, koji je, naglasio je premijer, omogućio puno veće prihode svim jedinicama lokalne samouprave, osobito onima koje su manje razvijene. Dodao je da je Bjelovarsko-bilogorska županija za gotovo 95 posto dobila više prihoda nego što je to bilo ranije.
 
Vlada ubrzala apsorpcija europskih sredstava
 
Premijer je istaknuo i da je Vlada ubrzala apsorpcija europskih sredstava. Naveo je da je Bjelovarsko-bilogorska županija do 1. svibnja ugovorila dvije milijarde kuna, od čega je 1,84 milijarde kuna u mandatu ove Vlade.
 
"Ta dinamika financiranja projekata iz europskih sredstava se ubrzava u ovom desetljeću u kojem, po meni, zaokružujemo sve što nam je bitno kroz Nacionalnu razvoju strategiju i ravnomjerni regionalni razvoj, a to je da uz aktualni, ali i budući Višegodišnji financijski okvir imamo instrument Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odnosno dodatna sredstva za pojedine sektore gdje ćete moći koristiti bespovratne novce za niz važnih projekata na kojima radite zajedno s brojnim resorima. I znam da očekujete da se kroz natječaje koji se raspisuju ti projekti i financiraju", rekao je Plenković.  
 
Premijer je izrazio uvjerenje da će Hrvatska prema kraju ovog desetljeća doći u poziciju da ostvari svoje ciljeve i da bude iznad prosjeka razvijenosti članica Europske unije.
 
"Na taj način ćemo ostvariti i svrhu našeg regionalnog ustroja, a to su županije koje su ključna politička, predstavnička, izvršna i operativna poluga realiziranja tih projekata", dodao je.  
 
Poručio je da Bjelovarsko-bilogorska županija u Vladi ima prijatelja i partnera.
 
Pojasnio je da su partneri u smislu političke odgovornosti koju imaju prema građanima. "U istom smo procesu upravljanja Hrvatskom na najbolji mogući način i na najveću korist i dobrobit građana", istaknuo je.
 
Prijateljstvo Vlade prema ovoj županiji, premijer je potkrijepio primjerom otplate kredita za novu bjelovarsku bolnicu. Dodao je da će Ministarstvo zdravstva pomoći i u opremanju bolnice kroz redovno financiranje županijskih bolnica, a za preostali dio, dodao je,  moramo zajednički iznaći rješenje, makar i novim zaduživanjem.
 
Važno dovršiti brzu cestu Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje
 
Osvrnuo se, kako je rekao na još jedan kapitalni projekt, a to je brza cesta Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje. Važnim je istaknuo prometno povezivanje Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije.
 
"Posebno je važno da se ta 'riblja kost' kroz Slavoniju izgradi što prije. Dionica do Bjelovara bit će gotova za dvije godine, a zatim pronaći financiranje za drugu fazu do Virovitice", rekao je Plenković.
 
Osim ulaganja u područje aglomeracije, premijer je izdvojio i ulaganja u turizam, pohvalivši dobro pripremljene projekte u Daruvaru i Bjelovaru.
 
Podsjetio je također i na Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku, potpisan krajem prošle godine u Varaždinu, koji treba omogućiti prioritetno realiziranje projekata za sve sjeverne županije po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.
 
"Mi ćemo vam pomagati u razvoju poljoprivrede, vodnog gospodarstva i  gospodarenja otpadom", kazao je Plenković.
 
Do travnja 2022. isplaćeno 230 milijuna kuna za gotovo 15 tisuća radnika i preko 2000 poslodavaca
 
Izrazio je i daljnju podršku poduzetnicima i obrtnicima, naglasivši da se Vlada pokazala učinkovitom za vrijeme Covida u smislu očuvanja radnih mjesta.
 
"Ovdje je do travnja 2022. isplaćeno 230 milijuna kuna za gotovo 15 tisuća radnika i preko 2000 poslodavaca u privatnom sektoru", podsjetio je premijer.
 
Kazao je da Vlada pomaže i u ovoj energetskoj krizi, podsjetivši na paket mjera u vrijednosti od pet milijardi kuna, kao i na smanjivanje trošarina i limitiranje marži na naftne derivate kako bi, istaknuo je, građani, bez obzira na teške posljedice ruske agresije na Ukrajinu, što manje osjetili rast cijena energenata, sirovina, građevinskog materijala, hrane, kao i inflatorne pritiske. Dodao je da Vlada radi sve kako bi iznijela još jednu izazovnu fazu koja dolazi u njezinom mandatu.
 
"Pravovremenim mjerama uvijek ćemo biti na strani hrvatskog čovjeka, radnika, gospodarstvenika i poduzetnika uz zajedničku aktivnost s vama na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini. Vjerujem da ćemo u partnerskoj i prijateljskoj suradnji zajednički raditi na dobrobit Bjelovarsko-bilogorske županije i svih drugih krajeva Hrvatske", poručio je Plenković. 
 
 

Pisane vijesti