Bošnjaković u Temi dana: Smanjujemo ovršne postupke i nizom mjera štitimo dostojanstvo dužnika

Gostujući večeras u HTV-ovoj Temi dana, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govorio je o prijedlogu Ovršnog zakona koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.
 
 

Kazao je da javni bilježnici nisu u potpunosti isključeni iz ovršnog postupka, već su ostavljeni kao pomagač sudu. Kada bi se oko 700.000 ovršnih predmeta, koliko ih je bilo godišnje u proteklih pet godina, prebacilo isključivo sudovima, došlo bi do zastoja i povećanja broja neriješenih predmeta.
 
Smanjujemo troškove i ubrzavamo ovršne postupke
 
"Stoga smo odlučili zadržati u sustavu javne bilježnike i Financijsku agenciju, ali smo redefinirali njihove uloge. Javni bilježnik više ne donosi rješenje, on je pomagač sudu i rasterećuje sud," pojasnio je ministar.
 
Istaknuo je važnu fazu u postupku – obavještavanje dužnika o potraživanjima. "Inzistiramo na tome da se dva puta dužnika obavijesti. Tek treći puta, ako se ne uspije – ide na mrežne stranice ali uz obavijest u poštanski sandučić da je to objavljeno na ovaj način," kazao je Bošnjaković.
Očekuje se da će obavještavanje dužnika smanjiti broj ovrha. Također, prema novom zakonskom prijedlogu, troškovi ovrha bit će znatno niži.
 
"Ranije su troškovi ovrhe bili oko 3.000 kuna, danas su oni 940 kuna, a po novom sustavu će biti ok 290 kuna. Dakle, bitno smanjujemo troškove u postupku," naglasio je ministar
 
Također, predlaže se da se za dug manji od 40.000 kuna ne može ovršiti nekretnina te cijeli niz mjera kojima se štiti dostojanstvo dužnika.
 
"Primjerice božićnice, uskrsnice, naknade za korištenje vlastitog automobila, naknade za odvojeni život, dnevnice, razni oblici socijalne ili sindikalne pomoći više neće moći biti predmet ovrhe," rekao je Bošnjaković, najavivši da će zakon u Saboru biti u dva čitanja.
 
Josip Perković nastavlja služenje kazne u Hrvatskoj
 
Upitan za komentar izručenja Josipa Perkovića ministar je rekao kako će Perković provesti određeno vrijeme u dijagnostičkom centru u Remetincu gdje će se utvrditi njegovo opće stanje i nakon toga će se donijeti odluka koja bi ustanova bila najpogodnija za njega za izvršavanje kazne.
 
Naglasio je kako se u postupku priznavanja doživotne kazne koju je donio njemački sud, morala donijeti presuda koja bi odgovarala njemačkoj presudi.
 
"Mi nemamo kaznu doživotnog zatvora pa je Županijski sud donio presudu o 30 godina zatvora. Vrhovni sud je to potvrdio i to je pravomoćno," rekao je ministar pravosuđa Bošnjaković.
 
Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Dražen Bošnjaković