Božinović: Bitka s virusom se može dobiti ukoliko se pridržavamo mjera

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/07 srpnja/EcV34Z6XsAQdNMu.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović gostovao je večeras u RTL-u Danas.

Upitan o sastavljanju buduće vlade, kazao je da su svi zastupnici manjina rekli da će podržati Andreja Plenkovića kao mandatara nove Vlade.

"Tu su naravno naši partneri iz ranije Vlade, HNS i gospodin Čačić, imamo 76 'ruku', a potpisi se skupljaju, mislim da je to tehnička stvar", rekao je Božinović, dodavši da će k predsjedniku Republike čim se za to stvore uvjeti.

"Vrlo brzo, mislim da je realno da to bude idući tjedan. Možda i ovaj", ustvrdio je.

Kazao je da im nitko dodatan nije "pokucao na vrata".

"Mi imamo potrebnu većinu za sastavljanje Vlade tako da ne ovisimo ni o kome", dodao je Božinović. 

Smanjenje ministarstva dobra poruka

Potpredsjednik Vlade kazao je da se razgovara o smanjenu broja ministarstava.

"Razgovarat će se i s partnerima. Kad razgovori budu pri kraju, obavijestit ćemo javnost. U normalnim uvjetima se drugi dan još slavilo, a mi smo već na kraju da dovršimo ovaj proces vrlo brzo, što mislim da je važno", rekao je Božinović.

Upitan hoće li manji broj ministarstava biti samo "kozmetička" promjena, Božinović je kazao da bi manji broj ministarstava značio efikasnost.

"Postoji nešto što su državni poslovi, ti poslovi se obavljaju, a ukoliko dođe do smanjenja ministarstava, to bi značilo i efikasnost, manje dužnosnika u tom izvršnom dijelu i mislim da je to dobra poruka", odgovorio je Božinović.

U medijima su se pojavile spekulacije kako bi nacionalnim manjinama moglo pripasti ministarstvo bez portfelja, no Božinović kaže da s manjinama još nisu sjeli i razgovarali.

Osvrnuo se i na mogućnost da takvo ministarstvo dobije Milorad Pupovac.

"Mislim da je sam on otklonio tu mogućnost. Vidjet ćemo kad ćemo razgovarati hoće li uopće biti takav zahtjev", dodao je Božinović.

Upitan ostaje li u Vladi, Božinović je odgovorio da je spreman.

"O tome odlučuje predsjednik stranke i vodstvo stranke. Ja sam spreman na sve što stranka i premijer budu tražili od mene", poručio je.

Ministar Božinović je kazao da nije čuo da se Marijana Petir spominje kao moguća ministrica poljoprivrede.

"Ona je sigurno verzirana u pitanjima za poljoprivredu, tome se može pridonijeti na razne načine. Mislim da je Odbor za poljoprivredu također vrlo važan i bit će veoma važan. Ona je izabrana u Sabor", ustvrdio je.

Naglasio je da je stranka polučila veliki rezultat na izborima.

"Možda i povijesnu pobjedu, pogotovo u odnosu na glavnog oponenta. Prioritet je sastaviti većinu i vladu i krenuti s poslom kojeg ima prilično", rekao je Božinović.

U kontekstu rasta broja zaraženih od koronavirusa, Božinović je upitan o opuštanju u izbornom stožeru HDZ-a u noći slavlja.

"Manje od 15 minuta. Međutim, bilo je jedno opuštanje u svim stožerima, nije za pohvalu, no ne bih kazao da je to trajalo predugo", rekao je Božinović.

Moguć manji broj sudionika na svadbama

Ministar je odgovorio i na pitanje hoće li biti strožih mjera sad kad su izbori gotovi.

"To nema veze s izborima, vidimo da postoje žarišta koja su lokalna i lokalno ih gasimo. Bitka s virusom se može s jedne strane dobiti jednostavno, ukoliko se pridržavamo mjera, pogotovo u ljetno doba", kazao je Božinović.

Potpredsjednik Vlade rekao je da je moguće da se u nekim fazama smanji broj sudionika svadbenih svečanosti.

"Nije tu jednostavno postići balans veselja s jedne strane i sprečavanje širenja virusa s druge. Sve što sada radimo je pokušaj utjecaja na ljude da izbjegavaju situacije u kojima dolazi do širenja virusa. Preradikalno bi bilo odmah ići s mjerama koje su bile u ožujku i travnju. Neke međumjere kao što smo napravili kod noćnih klubova. Idu stalno inspekcije i vidimo da nema nekih novih pojava iz noćnih klubova. Što se tiče vjenčanja, možda ćemo biti prisiljeni uvesti manji broj sudionika", zaključio je Božinović.

Izvor: RTL/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović